Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lidköping kn, TRANUM 3:7 TRANUMS KYRKA

 Anläggning - Värdering

TRANUMS KYRKA
9/3/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Tranums kyrka är placerad på en långsmal ås någon kilometer väster om Tranums äldre kyrkplats. Det före detta stationssamhället omges av småbrutet jordbrukslandskap öster om Vänern.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkan omges av en mycket liten kyrkotomt, inramad av stenmur och trädrad. Ingångarna utgörs av smidesgrindar med stenstolpar. Begravningsplatsen är belägen söder om landsvägen.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Tranums kyrka uppfördes på ny kyrkplats 1874 efter ritningar av byggmästare Gustaf Andersson, Varola. Kyrkans fasad, med rundbågiga öppningar och profilerad taklist, bär en nyromansk prägel med inslag av nygotik i form av en lanternin. 1962 uppfördes en sakristia på nordsidan.
Interiören präglas av byggnadstidens nygotiska ideal. Kyrkorummet har ett tredingstak med synliga bjälkar och i stort sett bevarad inredning från byggnadstiden. Altarskranket avlägsnades dock vid en Adolf Niklassons renovering 1962. Altaruppsatsen från 1700-talet kommer troligen från den rivna medeltidskyrkan liksom en dekormålad dörr från samma tid. I sakristian finns en möjligen senmedeltida altartavla och i tornet ett altarkrucifix.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Kyrkan har ett högt och framträdande läge i landskapet och i byn.
-Kyrkans föga förändrade exteriör utgör en god representant för en kyrka från 1800-talets andra hälft.
-Skiffertaket utgör ett regionalt särdrag.
-Interiörens huvudsakliga prägel av nygotik.
-Bevarad ursprunglig inredning.
-Kyrkogårdens, trädrad, stenmur och smidesgrindar.