Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lidköping kn, JÄRPÅS 11:2 M.FL. JÄRPÅS KYRKA

 Anläggning - Värdering

JÄRPÅS KYRKA
8/19/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Järpås kyrka är belägen på en ås, omgiven av en kyrkby med bland annat prästgård och äldre och nyare skolbyggnader. Kyrkplatsen är medeltida.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges av en stenmur och av en trädrad. Ingångarna utgörs av smidesgrindar med stenstolpar och mot prästgården i väster av en äldre stiglucka. Kyrkogården är indelad i tydliga kvarter med företrädesvis sena 1800-talsvårdar av varierande utformning. Många vårdar omges av grus och stenramar eller gjutjärnsstaket.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan ritades 1790 och uppfördes 1805 - 1806, delvis på en äldre grund. Kyrkan har exteriört behållit mycket av sin ursprungliga karaktär, förutom att tre nya östfönster togs upp 1910. En runsten är inmurad i långhussockeln.
Interiören präglas till stor del av Axel Lindegrens renovering 1909 - 1910. Då tillkom bland annat bänkinredning, predikstol, altarring, det nuvarande takvalvet med dekormålad list och östra korväggens klassicerande panel. En läktare i öster igensattes och ombyggdes till sakristia. Interiören bär även spår av den äldre kyrkan genom en medeltida dopfunt, en dubbel liljesten, gravhällar, huvudbanér och altaruppsatsen från 1689, kompletterad och återuppsatt 1910.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Järpås kyrka ligger på medeltida kyrkplats
-Kyrkan, prästgården och den intilliggande skolan utgör en samlad kyrkomiljö med 1800-talskaraktär.
-Skiffertaket utgör ett regionalt särdrag.
-Kyrkans exteriör representerar de i stiftet ovanliga gustavianska kyrkorna
-Interiörens och inredningens huvudsakliga prägel av 1910 års renovering
-Bevarad inredning från 1600-talet
-Kyrkans dopfunt, liljesten och runsten.
-Sakristian i två våningar.
-Kyrkogårdens stiglucka, bårhus, trädrad, stenmur, smidesgrindar och äldre gravvårdar.