Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lidköping kn, GÖSSLUNDA 36:1 GÖSSLUNDA KYRKA

 Anläggning - Värdering

GÖSSLUNDA KYRKA
8/19/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Gösslunda kyrka har ett högt och framträdande läge på en skogbevuxen ås på Kållands halvö. Kyrkan utgör, tillsammans med närbelägen gård och ett ålderdomshem, en mindre kyrkby.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården består av en äldre del samt en del från 1976, delvis med karaktär av skogskyrkogård. I anläggningen ingår grusgångar, smidesgrindar, en runsten, tio stenkors från 1600 - eller 1700-talet, en romansk kistkonstruktion med gavelhällar, äldre gravhällar mm. Här finns även en redskapsbod från 1800-talet. Kyrkogården inramas av en stenmur och en trädrad.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Huvuddelen av den tidigmedeltida kyrkan med ursprunglig sydportal, romanska reliefer och ett västtorn är välbevarad. Ett nytt, bredare kor uppfördes dock 1851, samtidigt som fönstren förstorades. Sakristian och sydfasadens vapenhus är senmedeltida. Tornet förhöjdes och fick nuvarande överbyggnad i samband med Ragnar Östbergs och Anders Rolands restaurering 1914 .
Interiören präglas av olika tiders ombyggnader och restaureringar. Dopfunten är medeltida liksom en inmurad lockhäll med runslinga och möjligen också det murade altaret. Altaruppsatsen och predikstolen samt en basunängel representerar barockens ideal. Kyrkorummets takvalv ersattes 1851 av ett tunnvälvt trätak. Det tidiga 1900-talets syn på kyrkorummet kan skönjas genom altarring, bänkinredning (med användandet av gamla bänkdörrar), orgelfasad mm efter Ragnar Östbergs ritningar. En omfattande renovering genomfördes på 1990-talet
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Kyrkan och närliggande byggnader utgör en liten bymiljö med framträdande läge i landskapet.
-Medeltida murverk utgör ett omistligt historiskt dokument
-Kyrkans föga förändrade exteriör med figurativa reliefer utgör ett välbevarat byggnadsverk från medeltiden av nationellt intresse.
-Skiffertaket utgör ett regionalt särdrag
- Kyrkans bevarade sydportal med reliefer
-Bevarad inredning från medeltid, 1600-1700-tal och 1900-tal .
-Runstenen och ett romanskt gravmonument
-Kyrkogårdens grusgångar, trädrad, stenmur, smidesgrindar
och äldre gravvårdar.