Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Kungälv kn, MARSTRAND 43:1 MARSTRANDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

MARSTRANDS KYRKA
10/10/05
Motivering
MARSTRANDS KYRKA är troligen byggd vid 1200-talets slut, eller kring år 1300, som kyrka för franciskanerkonventet. Det är Bohusläns enda bevarade klosterkyrka.

Kyrkan är en viktig del av den kulturhistoriskt värdefulla äldre stadsmiljön på Marstrand, vilken är av riksintresse för kulturmiljövården, och där äldre stadslämningar under mark är skyddade såsom fast fornlämning. Kyrktornet utgör ett landmärke i landskapet kring Marstrandsbassängen.

KYRKOGÅRDEN söder om kyrkan ligger på samma plats som konventets byggnader låg fram till reformationen och en tid därefter. Den har inte använts för nya gravsättningar på mycket länge, och här finns därför kvar flera gravanordningar från 1800-talet. Gångsystemet och planteringarna har drag av engelsk parkanläggning, och hela anläggningen andas 1800-tal eller tidigt 1900-tal. Lämningar från medeltida konventsbyggnader kan finnas under kyrkogården (och även under de mindre gräsytorna norr om kyrkan).


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkomiljön:

- Kyrkans historia som medeltida konventskyrka, samt belägenheten i den värdefulla stadsmiljön på Marstrand (av riksintresse för kulturmiljövården) gör att kyrkan hör till ett nationellt omistligt kulturarv.
- Kyrkogårdens speciella karaktär, med skiffertäckta murar, grindar, äldre gravvårdar och sin växtlighet och planering. Stenarna som pryder kyrkans grindstolpar är baserna och kapitälen från pelarna som före 1805 bar upp kyrkans takvalv.