Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Karlsborg kn, MÖLLTORP 2:57 M.FL. MÖLLTORPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

MÖLLTORPS KYRKA
3/18/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Mölltorps kyrka ligger söder om Kyrksjön i en utpräglad skogsbygd vid Vättern. I den väl samlade miljön ingår gården Stommen och skolbyggnader från tre epoker. Bebyggelsen har förtätats i sen tid.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården har utvidgats åt öster och kantas av en kallmur med två på 1950-talet rekonstruerade stigluckor. Tre av de smidda pargrindarna härrör från tidigt 1800-tal. Den äldre delen av kyrkogården inramas av äldre lövträd och har raka plattlagda gångar som inramar nord-sydliga gravkvarter med flera 1800-talsgravar, somliga med järnstaket.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan är en av landskapets ytterst få välbevarade gotiska anläggningar. Långhuset har fullbrett rakt avslutat kor och i norr en sakristia. Sannolikt är kyrkan i sin helhet uppförd under 1200-talets andra hälft. Om detta vittnar bl.a. en restaurerad unggotisk trefönstergrupp i västgaveln. Det spåntäckta sadeltaket kröns av en takryttare. Den barockdominerade interiören präglas helt av de gåvor som traktens många adelsfamiljer förärade kyrkan under 1600-talet. Hit hör den påkostade predikstolen och arkitektoniskt utformade altaruppsatsen, altarringen samt de i landskapet unika pyramiderna. Kvar finns även ett gravskrank till en av de murade gravkamrarna under koret, liksom flera huvudbaner. Tak och läktare dekorerades i den yngre Läcköskolans anda av John Liedholm år 1744. De smala fönsteröppningarna tillkom vid denna tid. Adolf Niklassons restaurering 1942 tog bort de förändringar som barockinteriören hade genomgått 1888 och insatte den nuvarande slutna bänkinredningen. Orgeln är från 1990 och ansluter till barockinredningen. Korets glasmålningar är utförda av Yngve Lundström 1920 och Tomas Nordbäck 2002. Takstol, altare med relikgömma, sakristidörr, dopfunt och storklocka är medeltida.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ I FÖRVALTNING OCH ANVÄNDNING AV KYRKAN OCH KYRKOMILJÖN:
- Kyrkan utgör tillsammans med skolbyggnader och övrig bebyggelse en sammanhållen by- och kyrkomiljö.
- Kyrkan är ett välbevarat gotiskt byggnadsverk och hör till ett nationellt omistligt kulturarv.
- Medeltida murverk och takstol är ett omistligt historiskt dokument.
- Interiörens ovanligt väl sammanhållna barockprägel.
- Bevarad inredning, inventarier och takmålningar i barock.
- Medeltida dopfunt, altare, sakristidörr och storklocka.
- De murade och timrade gravkamrarna under korgolvet.
- Bevarad 1800-talsinredning på vinden.
- Kyrkogård med rätvinkliga kvarter, äldre gravvårdar samt kallmurar med rekonstruerade stigluckor och smidesgrindar.