Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Hjo kn, PRÄSTGÅRDEN 1:7 GREVBÄCKS KYRKA

 Anläggning - Värdering

GREVBÄCKS KYRKA
3/30/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Grevbäcks kyrka ligger i norra Guldkrokens odlingslandskap. Kyrkan ingår i en by med välbevarad prästgård från 1807 och två äldre skolbyggnader. Bebyggelsen är föga förändrad sedan 1900-talets första hälft och rödfärgad. Området är med sin täta godsbildning klassad som riksintresse.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården har brukats sedan tidig medeltid och domineras av kullen med kyrkan. Kyrkogården omgärdas av en kallmur med klassicerande stiglucka från 1700-talet i söder och en enklare öppning med smidesgrind i öster. Mellan öppningarna löper en bred grusgång. Rester av en äldre trädrad kvarstår. Tre storväxta askar av hög ålder bidrar mycket till platsens karaktär, liksom gravvårdar från 1800-talet direkt söder om kyrkan. Den inklädda klockstapeln har sitt nuvarande utseende från Adrian Crispin Petterssons nystilsrenovering 1889.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den gotiska gråstenskyrkan är ovanlig i landskapet. Tillkomsten har skett i två etapper. Koret härrör sannolikt från tidigt 1300-tal och fick under senmedeltid ett långhus med vapenhus i sten (föregångaren var troligen av trä). Under perioden 1650-1750 tillbyggdes i öster två snarlika gravkor, varav det norra nu är sakristia. Det södra skiljer ut sig genom sitt oputsade murverk av sandstenskvadrar. Med undantag av dessa gravkor har kyrkan bibehållit sin medeltida exteriör med branta sadeltak. Interiören präglas helt av den restaurering som utfördes av arkitekt Ärland Noréen år 1945. Denna var en reaktion mot Adrian Crispin Petterssons omtvistade nystilsrenovering från 1889. Den då tillkomna enhetliga och tidstypiska inredningen avlägsnades och finns till stora delar bevarad i klockstapeln. Istället omgestaltades kyrkorummet med utgång från bevarad predikstol, dopfunt och huvudbaner i barock. Den nya slutna bänkinredningen, antikglasfönstren, läktaren, altarringen och altaruppsatsen (vilken rymmer föregående altartavla) är ett gott exempel på 1940-talets restaureringsideal. Från senmedeltid härrör ett krucifix.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ I FÖRVALTNING OCH ANVÄNDNING AV KYRKAN OCH KYRKOMILJÖN:
- Kyrkan utgör tillsammans med prästgård och skolbyggnader en väl samlad kyrkomiljö.
- Kyrkans exteriör speglar den gotiska tidens kyrkobyggnader.
- Medeltida murverk och takstol utgör omistliga historiska dokument.
- Exteriörens karaktäristiska gravkor.
- Interiören präglas av 1940-talets restaurering.
- Predikstol, dopfunt och huvudbaner i barock.
- Altaruppsats från 1889 med tillägg.
- Kyrkogård med kallmur, stiglucka, grindstolpar, smidesgrindar, träd, grusgångar och äldre gravvårdar.
- Klockstapel med kyrkans inredningsdetaljer från 1889.