Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Götene kn, VÄSTERPLANA 26:1 VÄSTERPLANA KYRKA

 Anläggning - Värdering

VÄSTERPLANA KYRKA
9/19/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Västerplana kyrka är belägen i odlingslandskapet på Kinnekulles västra sluttning. Kyrkan utgör, tillsammans med närliggande gårdar, en välbevarad kyrkomiljö.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Den lilla kyrkogården inramas av en jämn, kallmurad stenmur och av en trädrad. Kyrkogårdens gångar är grusade. Huvudingången i söder utgörs av en stiglucka från 1600-talet, renoverad 1951. I stigluckan samt mot väster hänger en smidesgrind. Dessutom innehåller anläggningen bland annat romanska gravmonument, fyra tumbor, två 1600-talsvårdar och en "allmosesten" med inskriptioner
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Av den tidigmedeltida kyrkan återstår långhusets hörn samt i öster det smalare, rakt avslutade koret. Det möjligen senmedeltida tornet är försett med rundbågiga, smala fönster och ljudgluggar samt en hög spira. Kyrkans enda befintliga torningång finns utvändigt och är högt placerad. Exteriören, med breda korsarmar och rektangulära fönsteröppningar, utgör en representant för det tidiga 1700-talet. Den originella, putsade, kalkstensfasaden varieras genom oputsade, artikulerade omfattningar och hörnkedjor av röd sandsten. Samtliga tak är spåntäckta.
Kyrkans huvudkor är sedan 1700-talet beläget i södra korsarmen. En liten sakristia är inrymd bakom altaruppsatsen. Det ursprungliga, tunnvälvda koret med romanskt fönster och 1600-tals målningar i den tidiga Läcköskolans anda, fungerar sedan 1952 som dopkapell. Under detta ligger släkten Fehmans gravkor från 1600-talet, vars epitafium och gravhäll är bevarade.
Den rika interiören domineras av barockens ideal. Norra korsarmens högklassiga plafondmålningar är gjorda av Olof Collander och de i södra korsarmen troligen av Johan Liedholm. Fönstren omges av draperimålningar. I barockinredningen ingår bland annat epitafier, ett skulpterat dopfuntslock, Peter Wesers altaruppsats från 1737 och Anders Sievertssson Bratts altaruppsats från 1689, idag placerad utmed det nuvarande korets västvägg. Även den slutna altarringen och bänkinredningen är troligen från 1700-talet, den senare dock något förändrad 1924. En renässansartad predikstol är från 1636. Medeltiden representeras genom ett stenaltare, en piscina, en 1100-talsdopfunt med reliefer, fyra liljestenar och två senmedeltida träskulpturer.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
- Kyrkan och närliggande gårdar utgör en äldre kyrkomiljö
- Kyrkoanläggningen är i sin helhet av nationellt intresse
-Kyrkan är till stor del ett välbevarat byggnadsverk från medeltiden
-Medeltida murverk utgör ett värdefullt historiskt dokument
-Kyrkans exteriör representerar de kyrkor som under 1700-talet tillbyggts med korsarmar.
-Bevarad medeltida inredning och inventarier.
-Bevarad inredning och inventarier från 1600- och 1700-talet
-Interiörens huvudsakliga prägel av barock
-Målningarna i Läcköskolans anda
-Takens spåntäckning
-Kyrkogårdens stiglucka, trädrad, stenmur, smidesgrindar, tumbor, romanska gravmonument och äldre gravvårdar.