Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Götene kn, HUSABY 13:1 HUSABY KYRKA

 Anläggning - Värdering

HUSABY KYRKA
4/22/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Husaby kyrka är belägen på Kinnekulles sandstensplatå, i nordöstra delen av kyrkbyn. Nordväst om kyrkan ligger Husaby biskopsborg, raserad ca 1530, men utgrävd och restaurerad 1964. I väster gränsar kyrkogården närmast till prästgården från 1700-talet och i öster till två före detta skolbyggnader samt till Sankt Sigfrids källa, där Olof Skötkonung anses ha döpts ca år 1000.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges i norr och söder av en stenmur och mot öster och väster av stenstolpar med en järnkedja emellan. Huvudingången i norr utgörs av en smidesgrind med stenstolpar från 1895. I sydmuren finns en murtrappa. Kyrkogården indelas i kvarter genom grusgångar och i sydöstra delen genom häckar. Många av kyrkogårdens gravvårdar stammar från 1800-talets slut och vissa omges av stenram eller gjutjärnsstaket. En gravsten över "en ärlig man", restes 1789. Framför västporten finns två förromanska gravmonument och i sydvästra delen av kyrkogården är en rest gravhäll med runor.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING -
Kyrkan, med fasad av oputsade sandstenskvadrar, består av ett rektangulärt långhus, smalare östkor med rundad absid samt ett västtorn flankerat av två runda trapptorn. Tornen kröns av kopparklädda spetsiga tak med urtavlor.
Troligen föregicks nuvarande kyrka av en träkyrka, till vilket nuvarande torn fogades vid 1000-talets slut. Sannolikt härrör en ekstolpe i tornet från denna. Stenkyrkan uppfördes i början av 1100-talet. Kyrkans medeltida murar, plan och utsträckning är till stor del intakt.
Det dunkla kyrkorummet, med koret avskiljt från långhuset genom triumfbåge med korskrank, har en i hög grad medeltida prägel. Dopfunt, stenaltare med relikgömma, en biskopsstol, en bänk, delar av två altaruppsatser, en skulptur av Erasmus och ett krucifix är bevarade från medeltiden. Norr om triumfbågen är en medeltida ambo. Vid Fritz Eckerts restaurering 1902 avlägsnades den invändiga putsen på väggarna och 1300-talsvalvens rika dekormålning, överkalkad på 1700-talet, framtogs och rekonstruerades. Kormålningarna är dock ursprungliga. Troligen tillkom altarringen och läktarbröstet. Ett medeltida vapenhus och en sakristia revs. Förutom medeltida stilelement finns inslag från 1600-talet, inte minst genom korskrank, predikstol och altaruppsats. Erik Lundbergs slutna bänkinredning från 1950-talet och orgeln från 1970-talet ät välanpassade till kyrkorummet.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Husaby kyrka invid Sankt Sigfrids källa ligger på en kyrkohistoriskt central plats av stort nationellt värde. I miljön ingår även prästgården, intilliggande skolbyggnader och biskopsborgen.
- Kyrkan är ett välbevarat byggnadsverk från medeltiden och hör till ett nationellt omistligt kulturarv.
- Medeltida murverk utgör ett omistligt historiskt dokument.
- Västtornet från 1000-talet
-Skiffertaket utgör ett regionalt särdrag.
-Interiörens medeltida karaktär
-Kyrkorummets kryssvalv med dekormålningar
-Bevarad medeltida inredning och inventarier
-Bevarad inredning från 1600-talet och från 1900-talet
-Kyrkogårdens stenmur, smidesgrindar, grusgångar, förromanska gravmonument och övriga äldre gravvårdar.