Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Götene kn, HANGELÖSA 29:1 HANGELÖSA KYRKA

 Anläggning - Värdering

HANGELÖSA KYRKA
4/22/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Hangelösa kyrka är belägen i en mindre kyrkby och gränsar till två före detta skolbyggnader från ca 1900. I anslutning till kyrkogården finns en stegbod samt en 1800-talsbod med en hästdragen likvagn. Kyrkplatsen är medeltida.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Den rektangulära kyrkogården omges av en trädrad, häckar och mot norr även av en stenmur. Huvudingången utgörs av en öppning i häcken och de två övriga av smidesgrindar med stenstolpar. En stolpe i söder är märkt bland annat "1806". Bland gravvårdarna finns enstaka stenkors från 1600-1700-talet och gravvårdar med stenramar och järnstaket. Några grusgångar är bevarade.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Hangelösa nya kyrka, uppförd på helt ny grund 1873 efter ritningar av Gustav Dahl, ersatte en riven medeltidskyrka. Den sedan byggnadstiden välbevarade exteriören kännetecknas av sitt polygonala korutsprång/sakristia i öster, rundbågiga fönsteröppningar och öppen lanternin med smalt, spetsigt tak. Fasaden har gråbrun puts med slätputsade, vita omfattningar, hörnlisener och profilerade takgesimser. Utmed västfasaden står en gravhäll med reliefer, ett kapitäl och ett kolonnskaft av sandsten och fragment av två liljestenar och tre stenkors.
Interiören har till stor del behållit sin karaktär från byggnadstiden. Från 1873 är såväl det kassettindelade tredingstaket som den nyklassicistiska altaruppsatsen, altaret, altartavla (nu förvarad i sakristian), den genombrutna altarringen, predikstolen, läktaren och den öppna bänkinredningen. Orgeln från 1894, tillverkad av CA Herngren, utökades 1915. Samma år tillkom Bo Lindroths altartavla, korets draperimålade bröstpanel och ett målat språkband över altaruppsatsen, båda övermålade 1953 och framtagna 2000. Adolf Niklassons renovering 1953 innefattade bland annat ett trätunnvalv i vapenhuset, läktarunderbyggnad och korbänkar.
Interiören bär även spår av den äldre kyrkan genom en romansk, cylindrisk dopfunt med reliefer, en (huvudlös) stenskulptur av Sankt Olof från 1100-talet och två skulpterade sandstenshuvuden i tornet, möjligen 1200-tal. På altaruppsatsen har dessutom monterats tre skulpterade änglar och två akantusornament, troligen från 1600-talet.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
- Den medeltida kyrkplatsen visar på en lång kontinuietet
- Kyrkan utgör, tillsammans med intilliggande skolbyggnader, gårdar och ekonomibyggnader en samlad kyrkomiljö.
- Skiffertaket utgör ett regionalt särdrag.
- Exteriörens huvudsakligen nyklassicistiska prägel med nygotisk lanternin och gråbrun puts
- Interiörens och inredningens huvudsakliga prägel av byggnadstiden
- Altartavla och dekormålning från 1915
- Ursprunglig bevarad inredning
- Kyrkans dopfunt, romansk stenskulptur, liljestenar och träskulpturerna från 1600-talet
-Kyrkogårdens trädrad, stenmur, smidesgrindar och äldre gravvårdar.