Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Gullspång kn, GÅRDSJÖ 13:20 GÅRDSJÖ KAPELL

 Anläggning - Värdering

GÅRDSJÖ KAPELL
6/20/06
Motivering
KYRKOMILJÖN - Gårdsjö kapell är beläget på en höjd i Gårdsjö stationssamhälle i västra delen av Tiveden.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kapellet ligger i nordöstra delen av en stor begravningsplats, som anlades 1934 och utvidgades 1993. Den öppna klockstapeln med spåntak norr om kapellet är från 1934. Begravningsplatsen inhägnas mot öster av en stödmur och i övrigt av en häck och trådstängsel med smidesgrindar mellan stenstolpar. Begravningsplatsen indelas genom grusgångar. En skogsdunge tjänar sedan 1993 som minneslund.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Gårdsjö kapell uppfördes 1939 efter ritningar av Julius Samuelsson och på initiativ av Gårdsjö kapellförening. I öster är ett smalare, rakt avslutat kor och i norr en sakristia. Det nationalromantiskt präglade kapellet har brun locklistpanel, brant valmat sadeltak, spröjsade fönster, takryttare och profilerade nordportaler. Västra delen av byggnaden inrymmer samlingssal och i nordväst finns ett vidbyggt kök och entrérum med separat ingång, renoverat 1992.
Kyrkorummet har ett öppet "treklöverformat trätak", något profilerade takkonsoler, målad taklist och bröstpanel. Den tidstypiska altartriptyken är målad av F Löfvendahl. Läktarbröstning och ett dörröverstycke har ursprunglig bemålning. Färgsättningen är i övrigt ett resultat av 1992 års renovering.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön
- Kapellet representerar de kyrkor och kapell som under 1900-talet tillkom genom huvudsakligen ideellt arbete och på initiativ av en lokalt bildad ideell förening.
- Kapellets, trots ny färgsättning, föga förändrade exteriör och interiör.
- Begravnngsplatsens klockstapel, smidesgrindar och grusgångar.