Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Essunga kn, KYRKÅS 1:7 KYRKÅS KYRKA

 Anläggning - Värdering

KYRKÅS KYRKA
2/10/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Kyrkås kyrka ligger på en åsrygg vid en uppodlad dalgång i Edsvedens norra skogsbygder. I anslutning till kyrkan finns en välbevarad skolbyggnad från sent 1800-tal.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Den lilla kyrkogården är väl sammanhållen och omges av kallmur samt trädrad från sent 1800-tal. På kyrkogården står en tiosidig inklädd klockstapel från omkring 1700, en stavkorshäll och två gravkors från 1600-tal.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Timmerkyrkan har ett fullbrett rakt kor med sakristia i norr. Koret tillbyggdes sannolikt under 1700-talet, långhusets ålder är osäkert. I väster är ett vapenhus som invändigt är föga förändrat sedan 1902. Interiören präglas av barock, vilket delvis är ett resultat av 1946 års restaurering då bänkinredningen gjordes sluten. Innerväggarna är reveterade i ett försök att efterlikna en stenkyrka och taket har sedan 1902 tredingsform. Draperimålningarna ger vid sidan av predikstolen i senrenässans samt altaruppsatsen i barock mycket karaktär åt interiören. Altarring med grindar och läktare med kraftiga balustrader härrör sannolikt från 1825. Ytterfönstren med tresidiga krön, tät blyspröjsning och luckor är som yngst från denna tid. Dopfunt och madonna är medeltida. Under 1700-talet är kyrkan känd som offerkyrka.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrka och f.d. skola bildar en kyrkomiljö.
- Kyrkan är en god representant för skogsbygdernas små timmerkyrkor.
- Äldre fönster med luckor.
- Interiören präglas huvudsakligen av 1700-talets ideal.
- Innerväggarnas revetering och draperingar.
- Altaruppsats och predikstol från 1600- och 1700-talet.
- Medeltida dopfunt och madonna.
- Bevarad inredning från 1825 och 1902 års renoveringar.
- Kyrkogårdens stenmur, smidesgrindar, trädrad, klockstapel, stavkorshäll och 1600-talskors.