Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Essunga kn, ESSUNGA 16:45 M.FL. ESSUNGA KYRKA

 Anläggning - Värdering

ESSUNGA KYRKA
2/10/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Essunga kyrka ligger på en medeltida kyrkplats i utkanten av en mindre tätbebyggelse. I miljön ingår prästgård och kyrkstall.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården har en klart urskiljbar äldre och yngre del, vilka kantas med kallmurar och trädrader. I murarna är grindstolpar av sten med smidesgrindar. I den äldre delen finns ett rikt bestånd av gravar från 1800-talet samt flera stenramsgravar. Vidare finns två tumbor med porträttgravhällar. Mellan de båda partierna finns bårhus och gravkapell, det förra i tuktad granit från 1959 och det senare postmodernt. I en egen stapel från 1963 hänger en klocka med årtalet 1463. Kyrkogårdens karaktär präglas till stor del av planteringar och buskar. Raka grusgångar genomlöper kyrkogården.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den sena nyromanska kyrkan från 1903 har en välbevarad exteriör med rundbågsfriser. Arkitekt var F A Wahlström, Skövde. Kyrkan består av ett långhus med smalare polygonalt kor i öster, utkragande vindfång och torn med spetsig spira i väster. De kopplade ljudgluggarna har halvkolonner med tärningskapitäl. Ovan mittportarna är tympanon med figurreliefer. Interiören miste sin ursprungliga karaktär vid Axel Forsséns renovering 1936 då den öppna takstolen doldes av ett stort tunnvalv, vilket bidrar mycket till rummets kala intryck. Innanfönster med antikglas och blyspröjs insattes. Järnfönster, portar, dopfunt och nummertavla kvarstår från 1903. Altare, altarring, predikstol, läktare och bänkinredning är till varierande grad ombyggda vid renoveringen. Från den gamla kyrkan härrör altaruppsats, ljudtak, huvudbaner och rester av ett bemålat brädtak, allt från 1600- och 1700-talen. 1975 tillkom läktarunderbyggnad och 1984 en ny romantisk orgel med barockimiterande fasad. I tornet förvaras den ursprungliga altaruppsatsen.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan är en del av en samlad bebyggelse med prästgård och kyrkstall.
- Kyrkans föga förändrade exteriör är ett gott exempel på det förra sekelskiftets stora nyromanska sockenkyrkor, med såväl ursprungliga järnfönster som portar.
- Skiffertak är ett regionalt särdrag.
- Interiören präglas av 1930-talets omgestaltning.
- Altaruppsats, ljudtak, baner och dekorerat tak från den gamla kyrkan.
- Bevarad ursprunglig inredning.
- Kyrkogård med kallmur, trädrad, grindstolpar, smidesgrindar, grusgångar, bårhus och gravvårdar från 1600-, 1700- och 1800-tal samt grusgravar med stenram.
- Klockstapel med senmedeltida klocka, vilken har manuell ringning.