Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Borås kn, SEGLORA 7:1 SEGLORA KYRKA

 Anläggning - Värdering

SEGLORA KYRKA
10/4/05
Motivering
SEGLORA KYRKA ligger vid en meanderkrök vid Viskans södra strand, två mil nedströms och sydväst om Borås. Kyrkotomten utgörs av en låg gräsbevuxen kulle i det öppna odlingslandskapet. Seglora har sedan medeltiden varit ett viktigt sockencentrum och kyrkbyns utveckling är idag klart avläsbar med prästgård, kyrka och kyrkogård med arkivbod, grupperade längs den gamla byvägen. Den nuvarande kyrkan uppfördes ett stycke nordöst om den gamla kyrkplatsen på Seglora kyrkogård. Församlingshemmet är beläget mitt emot kyrkans kor och ett bårhus söder om kyrkan.

Kyrkan uppfördes 1902-03 efter ritningar av Göteborgsarkitekten Adrian Crispin Peterson, och är ett välbevarat och typiskt exempel på arkitektens verksamhet. Den nygotiska kyrkan är uppförd i tegel och har latinsk korsplan, torn i väster och smalare tresidigt kor. Besvär med fuktskador uppstod redan några år efter invigningen och kyrkan har därefter genomgått flera renoveringar.

Kyrkan är trots vissa förändringar näst intill oförändrad sedan byggnadstiden, i synnerhet exteriört. Interiören är tidstypisk med i stort sett hela den nygotiska inredningen bevarad och kyrkan har som helhet höga kulturhistoriska värden.
Altartavlan av John Hedaeus tillkom 1922 och konstnären svarar även för glasmålningen i det mittersta korfönstret. Den ursprungliga färgsättningen omändrades 1924. Bänkinredningen decimerades märkbart och omändrades med bibehållande av bänkgavlarna och läktarunderbyggnader tillkom vid en renovering 1966-67.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Sockenkyrkan med intilliggande prästgård, arkivbod och medeltida kyrkogård utgör en samlad kyrkomiljö med lång kontinuitet och höga kulturhistoriska värden.
- Kyrkogårdens murar, stigluckor, trädkrans och smidesgrind.
- Den sedan byggnadstiden näst intill oförändrade exteriören.
- Det mönsterlagda skiffertaket.
- Den fasta inredningen från tillkomsttiden.
- Dekormålningen i koret.
- De bemålade korfönstren, det mittersta av John Hedaeus, och de flankerande från byggnadstiden.
- John Hedaeus altartavla från 1922.