Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Borås kn, LJUSHULTS STOM 1:7 LJUSHULTS KYRKA

 Anläggning - Värdering

LJUSHULTS KYRKA
11/3/05
Motivering
LJUSHULTS KYRKA ligger i utkanten av Ljushults samhälle. Det intilliggande församlingshemmet är inrymt i ett rödmålat tvåvåningshus från 1930-talet. Äldre rödmålade ekonomibyggnader har tidigare varit kyrkstallar. Kyrkogården inhägnas av en kraftig gräsbevuxen stenmur, som utgör en stödmur i nordväst. En mycket fin trädkrans med högväxta träd kantar muren och ger, tillsammans med alléer och trädrader, kyrkogården en parkliknande inramning. Ingångar med smidesgrindar flankerade av stenstolpar finns i väster och söder. Miljön kring kyrkan är utpekad som värdefull i länsmuseets kulturmiljöprogram för Borås kommun.

Ljushults kyrka är en av stiftets äldre träkyrkor och ligger i ett av träkyrkobyggandets viktigaste områden, i gränstrakterna mellan Västergötland, Småland och Halland. Kyrkan uppfördes 1665 på platsen för en äldre föregångare. Karaktärsskapande för exteriören är det kraftiga tornet som tillfogades långhuset i väster 1786. Kyrkan ombyggdes genomgripande 1826 då den förlängdes åt öster med det för Västsverige så karakteristiska tresidiga koret, en sakristia tillbyggdes och kyrkan brädfodrades.

Interiören präglas av olika tiders tillägg och ombyggnader utförda under 1900-talet. Altaruppsatsen och predikstolen är 1600-talsarbeten. Kyrkorummet dekorerades med målningar 1761 av mästaren Detleff Ross, idag synliga i långhusets västra del samt på läktarbröstningen, som sannolikt också är av hans hand. Karaktärsskapande för kyrkorummet är den fasta bänkinredningen, där korbänkarna med särpräglade svängda bänkskärmar särskilt märks. Två bemålade korfönster tillkom 1930 efter kartong av konstnären Albert Eldh. Interiörens olika tidsskikt harmonierar med varandra genom den väl sammanhållna färgsättningen.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens stenmurar, grindpartier, grusade gångar, trädkrans och trädrad.
- Altaruppsatsen och predikstolen.
- Väggmålningarna och den bemålade läktarbröstningen från 1761 av Detleff Ross.
- Altarringen med särpräglad svängd form.
- Den fasta bänkinredningen. Särskilt märks korbänkarna med särpräglade svängda bänkskärmar.