Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Borås kn, BREDARED 6:1 BREDAREDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

BREDAREDS KYRKA
3/6/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Bredareds kyrka med kyrkogård är belägen på en höjdrygg, synlig vida omkring, i ett lövträdsbemängt, småskaligt odlingslandskap med närhet till modern flerfamiljsbebyggelse. I kyrkomiljön finns några äldre byggnader; ett församlingshem i en före detta prästgård, troligen uppförd 1912, en stenkällare, samt en stor ekonomibyggnad med garage, vilka tillsammans bildar en sammanhållen kyrkomiljö.

KYRKOANLÄGGNINGEN - På platsen fanns tidigare en troligen medeltida kyrka, så platsen har lång historisk kontinuitet. Kyrkogårdens södra del har en öppnare och mer ålderdomlig karaktär än den norra. Kyrkogården har egenheten att lövhäckar står längs raderna med gravvårdar. En gammal timrad bod ingår i anläggningen, som lär ha varit en likbod.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING -
Kyrkan invigdes 1839 och är en stor nyklassicistisk salkyrka, en av den regionalt verksamme byggmästaren Petter Persson/Petterssons fyra kyrkor i Ås kontrakt. Tillsammans utgör byggmästarns kyrkor en regional grupp med personhistoriskt värde. Exteriören är i stort sett oförändrad sedan uppförandet och har egenheten att koret inte är markerat i exteriören, samt en klassiserande sydportal. Interiören är välbevarad från tillkomsttiden och en mycket god representant för nyklassicismens symmetri, sparsmakade utsmyckning och ljusa färgsättning, trots att tre renoveringar företagits under 1900-talet. Byggnadstidens stilideal präglar kyrkorummet, då all väsentlig ursprunglig inredning och inventarier är bevarade, även två korbänkar - de enda i Ås kontrakt. Endast dörrarna är dock original i bänkinredningen. Ovanligt är också att altarringen fortfarande når ut till väggen. En modern avgjutning av den medeltida dopfunten, medförd från den äldre kyrkan, vittnar om den historiska kontinuiteten. Läktarunderbyggnader med trappa gjordes 1988-89.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkoplatsens historiska kontinuitet.
- Kyrkans framträdande placering i landskapet som landmärke.
- Kyrkogårdens murar, grindpartier, trädrader, grusgångar och häckar.
- Kyrkogårdens timrade bods vårdande och bevarande.
- Kyrkans mycket välbevarade nyklassicistiska exteriör med klassiserande
sydportal gör den till en mycket god representant för de tidiga
nyklassicistiska sockenkyrkorna.
- Interiören är en mycket god representant för nyklassicismens kyrkorum.
- Bevarad ursprunglig inredning och inventarier.
- Korbänkarna och altarringens sträckning.
- Kyrkans äldre dörrar.