Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Bollebygd kn, BOLLEBYGDS PRÄSTGÅRD 1:2 BOLLEBYGDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

BOLLEBYGDS KYRKA
8/24/05
Motivering
BOLLEBYGDS KYRKA är belägen mellan Borås och Göteborg på en höjd där Söråns och Nolåns dalgångar möts. Kyrkan är belägen i höjdläge som ett tydligt landmärke i det böljande odlingslandskapet. Tillsammans med den intilliggande prästgården, församlingshemmet, det före detta lönebostället och en jordbruksfastighet bildar kyrkan en sammanhållen bebyggelsemiljö. Den med kyrkan samtida kyrkogården har en parkliknande karaktär och domineras av högväxta träd som står som solitärer, i allér och i trädkransen kring kyrkogårdens äldsta delar.

Kyrkan uppfördes i sten år 1844 knappt 200 m öster om socknens medeltida kyrka, som revs vid samma tid. Den nyklassicistiska exteriören präglas av en för tiden typisk stramhet med få dekorativa detaljer, vitputsade väggar och stora rundbågiga fönster. Med undantag för att en ramp byggts till vid södra porten och att långhustaket belagts med betongtegel är kyrkan i princip oförändrad utvändigt sedan byggnadstiden och får anses som en god representant för 1800-talets nyklassicistiska kyrkor. Samtliga de fyra portarna tros vara ursprungliga och är av stort värde.

Det stora och ljusa kyrkorummet karaktäriseras av den välbevarade nyklassicistiska inredningen från byggnadstiden samt av altartavlan och predikstolen, som tillverkades i barockstil av Anders Ekeberg i början av 1700-talet. Från den föregående kyrkan har även den medeltida dopfunten tillvaratagits liksom en madonnaskulptur och ett krucifix från 1400-talet. Västpartiet omgestaltades på 1990-talet då bland annat toalett, pentry och kapprum inrymdes under läktaren.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljö:
- Kyrkogårdens träd, grusade gångar, murar och grindar.
- Kyrkans välbevarade nyklassicistiska exteriör.
- De troligtvis ursprungliga portarna.
- Den välbevarade nyklassicistiska inredningen: bänkinredning (inklusive korbänkar), altarring, nummertavlor, läktarbröst och orgelfasad.
- Altaruppsatsen och predikstolen med ljudtak i barockstil.
- Dopfunten och krucifixet från medeltiden utgör omistliga historiska dokument.