Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Bollebygd kn, ÖRLID 1:11 OLSFORS KYRKA

 Anläggning - Värdering

OLSFORS KYRKA
8/24/05
Motivering
OLSFORS KYRKA är en träkyrka uppförd under åren 1913-16 med i socknen insamlade medel. Den kraftigt sluttande, gräsbevuxna kyrkotomten hägnas av en kedja mellan stenstolpar. I söder kantas tomten av en rad högväxta björkar och på ängen alldeles norr om kyrkan växer ett antal ekar.
Ritningarna till kyrkan gjordes av byggmästaren C W Gustavsson och omarbetades av arkitekt Folke Zettervall. Kyrkan har stilmässigt drag av nationalromantik, vilket bland annat uttrycks utvändigt genom användandet av spån på delar av fasaderna samt att långhuset kröns av ett gaveltorn i väster, vilket var vanligt vid den här tiden. Gaveltornen återfinns på ett flertal kyrkor i trakten och räknas som ett regionalt särdrag. Olsfors kyrkas exteriör är oförändrad sedan byggnadstiden med undantag för att merparten av ytterdörrarna bytts ut.
Interiören präglas av den ursprungliga inredningen samt av de arbeten som gjordes i arkitekt Georg Rudners regi år 1973. Vid den sistnämnda renoveringen kortades bänkarna av, nya rum tillskapades under läktaren, tak- och golvytskikt förändrades och ny armatur tillkom. Färgsättningen i främst blå och rosa kulörer härstammar från samma renovering. Av den ursprungliga fasta inredningen har sannolikt bänkgavlarna ändrats, samt möjligen läktarbarriären och predikstolen. Korfönstret efter kartong av Yngve Lundström och John Hedaeus altartavla är båda från år 1916. Det rakt avslutade smalare korpartiet, de av Hedeus utförda väggmålningarna över korbågen och konsolerna mellan fönstren ger rummet ett tydligt drag av nationalromantik. Troligen är färgsättningen på läktarpelarna och altaret ursprunglig. Orgeln på läktaren är ett modernt inslag från 1970.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljö:
- Kyrkotomtens träd, grusade gångar, kedjade inhägnad och smidda grindar.
- Den välbevarade exteriören.
- Den fasta inredningen i originalutförande - i synnerhet dopfunten, altarringen och altaret.
- Ursprungliga väggpaneler, väggkonsoler, dörrar och fönster.
- John Hedeus verk i kyrkan: väggmålningarna över korbågen och altartavlan.
- Korfönstret.