Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Bengtsfors kn, STENEBY PRÄSTGÅRD 1:40 M.FL. STENEBY KYRKA

 Anläggning - Värdering

STENEBY KYRKA
1/20/04
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING

Kyrkan anses vara en av landskapets äldsta med ursprung från omkring 1200, eventuellt 1100-talets slut. Steneby har traditioner som centrum i en välmående jordbruksbygd och har varit moderförsamling åtminstone sedan reformationen. Till kyrkans historia hör också traditioner kring Steneby som en del av pilgrimslederna mot Nidaros. Tillsammans med prästgården utgör kyrkan en väl sammansatt kyrkomiljö.

Den medeltida kyrkobyggnaden fick sin nuvarande karakteristiska långsmala form och utsträckning under 1700-talet med tresidigt avslutat kor och sakristia i öster och det höga och kraftiga västtornet. Från 1700-talet är också den praktfulla altaruppsatsen i barock och predikstolen i rokokostil liksom orgelfasaden från 1793 (inköpt till Steneby 1865). Intressanta är epitafierna från 1500- , 1600- och 1700-talen med kopplingar till säterier i närheten. Ett av interiörens framträdande drag är dekormålningarna från 1890-talet på väggarna och i taket, ett tidsskikt från 1800-talet, vilka tagits bort i många kyrkor.


Att särskilt tänka på i förvaltning och användande av kyrkan och kyrkomiljön

- kyrkan och kyrkplatsen har en lång kontinuitet.
- det medeltida murverket utgör i sig ett omistligt historiskt dokument
- kyrkans långsträckta form, ett resultat av tillbyggnader på 1700-talet
- kyrkans bevarade 1700-talsinredning med altaruppsats i provinsiell barockstil, predikstol i rokoko och den klassicerande orgelfasaden
- dekormålningar från 1890-talet på väggar och tak