Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ale kn, STARRKÄRR 3:2 STARRKÄRRS KYRKA

 Anläggning - Värdering

STARRKÄRRS KYRKA
8/24/05
Motivering
Starrkärrs kyrka är belägen på en mindre höjd i ett öppet odlingslandskap. Kyrkan ligger i ett traditionellt sockencentrum där kärnan förutom kyrkan utgörs av prästgården, lönebostället och ett äldre skolhus. Till kyrkan hör en stor och långsträckt kyrkogård som utvidgats i ett flertal etapper, senast år 2004. Kyrkogården omramas till stora delar av karaktärsskapande trädkransar med bland annat ett antal åldriga ekar, samt kallmurar med smidesgrindar. Kyrkan har haft två föregångare varav den äldsta anses ha uppförts redan på 1200-talet. Den kyrkogård som omger kyrkan är av medeltida ursprung.

Starrkärrs kyrka är en vitputsad nyklassicistisk kyrka från 1842 med torn i väster från 1832. Dess exteriör karaktäriseras av en för tiden typisk stramhet med relativt få dekorativa detaljer, vitputsade väggar och stora rundbågiga fönster. Portalerna i söder och norr med tandsnitt och tornets frontoner vid taklinjen förstärker det klassicistiska intrycket. Portarna är utbytta under 1930- talet men i övrigt har exteriören genomgått få förändringar, vilket gör kyrkan till en god representant för de nyklassicistiska kyrkobyggnader som uppfördes under mitten av 1800-talet.

Kyrkorummet i Starrkärrs kyrka är eklektiskt och präglas stilmässigt av såväl nyklassicism och barock samt tillägg från år 1918 och 2000. Rummets nyklassicistiska skepnad är kvar från byggnadstiden, liksom altarringen, korbänkarna och den nisch som utgör bakgrund till krucifixet över altaret. Från kyrkans föregångare kommer barockinslag i form av predikstolen (1682, ändrad 1738) och läktarbröstets målningar (1700-talet). Vid 1918 års renovering tillkom bland annat bänkinredningen och omfattningen till altaruppsatsen med pilastrar och trekantsgavel, som stämmer väl överens med den ursprungliga inredningen. Från år 2000 härstammar läktarunderbyggnaderna, de båda altarna samt en kopia i trä av kyrkans medeltida dopfunt (originalet förvaras på Historiska museet i Stockholm). Den färgstarka färgsättningen från samma år präglar rummet i hög grad och håller samman inredningens olika delar.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljö:
- Kyrkan och kyrkogården utgör tillsammans med församlingshemmet samt skolbyggnaden ett traditionellt sockencentrum med lång historisk kontinuitet.
- Kyrkotomten såsom bärare av en lång kyrkotradition på platsen.
- Kyrkoanläggningens träd, grindar, kallmurar och gravramar.
- Kyrkans exteriör representerar de stilrena nyklassicistiska sockenkyrkorna.
- Predikstolen och läktarbröstets målerier i barockstil.
- Kyrkans ursprungliga inredning.
- Altaruppsatsen