Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Västervik kn, DALHEMS PRÄSTGÅRD 1:14 DALHEMS KYRKA

 Anläggning - Värdering

DALHEMS KYRKA
5/25/05
Motivering
Dalhems kyrka ligger mitt i socknen vid den gamla landsvägen mellan Gamleby och Åtvidaberg. Platsen har under lång tid varit socknens kyrkliga centrum. Från 1600-talet och framåt fanns dock ytterligare ett centrum i bygden i form av det närbelägna Överum med sitt framgångsrika järnbruk. När Överum fick en egen kyrka 1872 kom uppdelningen mellan de båda att bli tydlig. Dalhem blev böndernas kyrka och Överum bruksarbetarnas.
Dalhem kyrka är uppförd 1876-78 på samma plats som en medeltida kyrka. Kyrkan ritades av arkitekt I. W. Kajerdt i nyklassicistisk stil med historiserande inslag. Flera av länets kyrkor är utförda i denna stil t.ex. Virserums kyrka. Planen är korsformad vilket endast ett fåtal kyrkor i Kalmar län är. De som finns tillkom vid olika tidpunkter under 1800-talet. Fliseryds kyrka stod klar 1818, Västra Ed 1863 och Dalhem 1878. Korsplanen är en ovanlig form av planlösning bland de småländska landsortskyrkorna.
Exteriört har ett normalt underhåll av byggnaden företagits men inga genomgripande förändringar har gjorts. Fasaden är avfärgad i vitt och taket belagt med grönmålad plåt. En större renovering av interiören, ledd av professor Erik Lundberg, gjordes 1949-52. Erik Lundberg har vid några tillfällen varit arkitekten bakom renoveringsarbeten av kyrkor i Kalmar län. Ett av de mer omfattande arbetena var renoveringen av Voxtorps medeltida kyrka söder om Kalmar som fick en helt ny inredning på 1950-talet. Vid renoveringen av Dalhems kyrka tillkom endast några få tydliga tillägg. Det är väggpanelen vid dopplatsen i södra korsarmen, två bänkskärmar mot koret samt sex vägglampetter i mässing. Förutom dessa förändringar togs delar av bänkinredningen bort, bl.a. på läktaren. Under läktaren iordningställdes en utställning med äldre inventarier från den gamla kyrkan t.ex. två medeltida träskulpturer. Även sakristian renoverades och fick en ny inredning. Kyrkorummet är, i nyklassicismens anda, stort och ljust. Även interiört finns historiserande stildrag t.ex. tredingstaket och bänkinredningen som båda är utförda i nygotisk stil. Trots vissa förändringar är Dalhems kyrka idag välbevarad. Inventarier och fast inredning som bänkar, altaruppsats, predikstol, orgel, läktarbröstning och det vackra trägolvet är alla från kyrkans tillblivelsetid. Utställningen av äldre inventarier finns kvar. Föremålen är värdefulla ur såväl konsthistorisk som religiös synvinkel. Dalhems kyrka tillhör det fåtalet kyrkor i Kalmar län som inte försetts med en läktarunderbyggnad.
Platsen där Dalhems kyrka är belägen har en lång tradition som religiöst centrum i bygden. Kyrkan har genomgått få förändringar vilket gör att byggnaden i dag utgör ett välbevarat exempel på en kyrka från slutet av 1800-talet. Här finns kulturhistoriska värden, t.ex. när det gäller byggnadshistoria och konsthistoria, att tillvarata. Tillsammans med kyrkogården och den näraliggande miljön utgör kyrkan en del av en värdefull kulturmiljö.
Sammanfattningsvis:
* Kyrkan, kyrkogården, skolan och prästgården skapar tillsammans en värdefull kulturmiljö.
* Kyrkans exteriör och interiör är välbevarad och utgör ett exempel på en kyrkobyggnad från 1800-talets andra hälft med en ovanlig planlösning.
* Kyrkans bevarade originalinredning och byggnadsdetaljer utgör värdefulla historiska dokument som ännu är i bruk.