Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Malmö kn, KLAGSTORP 56:1 VÄSTRA KLAGSTORPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

Västra Klagstorps kyrka, VÄSTRA KLAGSTORPS KYRKA
5/7/18
Motivering
Kulturhistorisk karaktärisering för Västra Klagstorp kyrkoanläggning

Västra Klagstorps kyrka ligger mitt i byn intill gamla skolan från början av 1900-talet.
Byn har fortfarande kvar gårdar som inte blev utskiftade vid enskiftet. I byn verkar finnas ett stort intresse för bygdens historia med en historieförening och studiecirklar. Den kringbyggda gården Kvarndala är navet för hembygdsstudier och museum.

Gamla kyrkogården är omgiven av trädkrans och murar med dekorativa gjutjärnsgrindar. Träden är viktiga i ett trädfattigt slättlandskap. Gamla kyrkogården har många bevarade äldre tätt stående gravstenar kvar på sina ursprungliga platser och visar på en stor variation av gravstenar som berättar traktens historia.
Nya kyrkogården karaktäriseras av buxbomsinramade gravar med singel enligt sent 1800-tals ideal och bokhäckar enligt 1930-tals ideal med låga horisontella stenar.

Kyrkan är byggd under en intensiv kyrkobyggnadsperiod. Mellan 1860-1910 nybyggdes 113 kyrkor i Skåne. Av dessa behöll 22 ett äldre torn, liksom Västra Klagstorp. Intensivast var nybyggnationen runt Malmö-Lund–Landskrona regionen 1880-1910. Befolkningen i Skåne ökade kraftigt under 1800-talets andra hälft och ökningen förflyttades från landsbygden till städer och orter med närhet till industriell
utveckling.

Västra Klagstorps kyrka har ett medeltida torn medan långhus och kor är byggt 1885 och ritades av byggmästare Nils Andersson som även byggde kyrkan. Kyrkan är en enskeppig långhuskyrka med polygonalt kor byggt i oputsat tegel med rundbågiga gjutjärnsfönster. Den karaktäriseras av en historiserande blandstil med nygotiska och nyromanska stilelement. Rundbågsfriser och rundbågade fönster visar på en nyromansk stil. Brunius som påverkat kyrkobyggandet i Skåne på många sätt,
förespråkade en medeltidsinspirerad stil som uttrycks i rundbågsfrisen på fasaden längs takfoten. Långhus och polygonalt kor är en typisk plan för många nygotiska kyrkor. Fasadens indelning med strävpelare mellan fönstren är också nygotisk. Fasaden är enkel och har inte den detaljrikedom som nygotikens kyrkor visar. Kyrkan är typisk representant för sin tid. Fasaden är välbevarad och med ursprungliga gjutjärnsfönster. Västra Klagstorps kyrka har stora formlikheter med Västra Hoby kyrka som byggdes året efter.

Det medeltida putsade tornet med kvarvarande medeltida murverk, taklag och klockstol utgör ett betydelsefullt historiskt dokument. Tornets gjutna blytak har stort värde, då de flesta kyrkors blytak blivit utbytt till andra material. Det invändigt oputsade murverket visar den medeltida kyrkans västgavel på ett pedagogiskt vis. Tyvärr är tornvalvet rivet. Tornet har flera gånger reparerats. Ingångsporten är från
Græbes renovering 1939 liksom dörrarna. Den höj- och sänkbara flöjeln på torntoppen för att signalera gudstjänstens början är kulturhistoriskt intressant.

Kyrkorummet är en enkel ljus sal med stora gjutjärnsfönster, brutet trätak och upphöjt femsidigt kor. Kyrkorummet präglas främst av två tidsskikt, året det byggdes 1885 och Græbes renovering 1939. Vid Græbes renovering fick kyrkan nytt golv och ny färgsättning på interiör och inredning. Väggarnas och takets tidigare dekorationer togs bort.

Från den gamla kyrkan finns romansk dopfunt och två kritstenslejon, de senare är dock mycket skadade. Från 1500-tal är predikstol, ekskåp och altaruppsats. Altaruppsats och predikstol är tillverkade vid den kända Daniel Tommisens verkstad. Han har även tillverkat predikstolen i S:t Petri kyrka i Malmö. Altaruppsatsen har en ovanlig utformning där uppsatsens går ut som en baldakin över altaret. En liknande från samma verkstad finns i Tygelsjö kyrka där tavlorna inte är ommålade på 1800-
talet och därmed har högre värde. Additionsaltaret är, liksom predikstolen välgjorda renässansarbeten från sekelskiftet 1500-1600. Ekskåpet i vapenhuset är ovanligt, det finns två i Skåne, ett i liknande stil finns i S:t Petri kyrka.