Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Motala kn, TJÄLLMO 5:1 TJÄLLMO KYRKA

 Anläggning - Värdering

TJÄLLMO KYRKA
10/31/05
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan och kyrkogården utgör tillsammans med de ovanligt välbevarade och ålderdomliga prästgårdsmiljöerna och kyrkbyn med bl a församlingshem, skolanläggningar, gästgiveri och tingshus en mycket innehållsrik kulturhistoriskt värdefull miljö som vittnar om kyrkplatsen som socknens centrum. Tjällmo kyrkby utgör även ett område av riksintresse för kulturmiljövården.

Kyrkogården
Den kulturhistoriska bedömningen kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Tjällmo kyrka präglas exteriört i hög grad av de omfattande ombyggnader som skedde under 1700-talet, då långhuset förändrades och korsarmar och torn tillbyggdes. Den representerar på ett tydligt och pedagogiskt vis de medeltida sockenkyrkorna som under 1700-talet tillbyggdes med för tiden typiska korsarmar för att rymma en växande församling. Kyrkans murverk är till stora delar bevarade från kyrkans medeltida byggnadsperiod och utgör en viktig kunskapskälla om medeltida stenbyggarteknik. De fragmentariskt bevarade kalkmålningarna, som är tillskrivna kyrkoherde Anders Persson, ger en intressant inblick i länets äldre kalkmålningstradition. De bevarade medeltida inventarierna, som t ex triumfkrucifixet visar på en lång historisk kontinuitet. Socknens adliga familjer har genom frikostiga gåvor satt sin prägel på kyrkan, bl a genom den unika orgeln från Uppsala domkyrka och altartavlan målad av den länsanknutna konstnären Pehr Hörberg. Även tornet är uppfört av en länsanknuten byggmästare, Peter Frimodig, och har därigenom ett stort regionalt värde. Tornluckornas bemålning med namn och årtal är ett ovanligt inslag som har kunnat bevaras.

Kyrkans interiör präglas i hög grad av den omfattande renovering som utfördes 1956-1957 under ledning av arkitekt Erik Lundberg, då i stort sett hela kyrkorummet omgestaltades med ny inredning i furu och det väldiga tunnvalvet gjordes trärent. Bisättningskapellet, som inreddes vid samma tidpunkt, representerar den tidens modernistiska arkitektursyn.

Sammanfattning
" Kyrkomiljön är ovanligt innehållsrik med bl a de mycket välbevarade och ålderdomliga prästgårdsanläggningarna och vittnar om kyrkplatsen som socknens centrum.

" Kyrkan präglas idag med stor tydlighet av tre större byggnadsperioder; den medeltida stenkyrkan med sina kalkmålningar, 1700-talets tillbyggnader och Erik Lundbergs modernistiska omgestaltning på 1950-talet.

" Kyrkans medeltida murverk, spåren efter valvslagningen, kalkmålningar och övriga medeltida byggnadsdetaljer utgör ett värdefullt historiskt dokument.

" Kyrkans historia är intimt förknippad med adelsläkterna på socknens större gårdar, som t ex Hättorp, Sönnarbo och Johannisberg, vilka har berikat kyrkan genom donationer av inventarier och inredning.

" Arkitekt Erik Lundbergs tillägg i kyrkorummet, såsom bl a bänkinredning, altare, altarring, och även bisättningskapellet och bönekammaren har ett arkitektur- och restaureringshistoriskt intresse.