Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Motala kn, KRISTBERG 2:4 M.FL. KRISTBERGS KYRKA

 Anläggning - Värdering

KRISTBERGS KYRKA, KRISTBERGS KYRKOGÅRD
11/15/05
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan, kyrkogården, gravkapellet och kyrkstallet utgör tillsammans med den f d skolan, f d prästgården och Kristbergs rusthåll en intressant kyrkomiljö som vittnar om kyrkplatsen som socknens centrum.

Kyrkogården
Den kulturhistoriska bedömningen kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Kyrkobyggnaden representerar de medeltida kyrkor som kontinuerligt till- och ombyggts under århundradena. Exteriören karakteriseras av det medeltida breda västtornet, det branta spåntaket och 1700-talets omgestaltning med bl a tornhuven och det för tiden typiska tresidiga koret. 1800-talet har präglat exteriören bl a genom gjutjärnsfönstren.

Interiören bär, trots ett flertal sentida förändringar, framför allt prägel av 1700-talets omgestaltning. Kyrkorummet har bevarat sin barockkaraktär genom Anders Wikströms mycket välbevarade takmålningar samt altaret, altaruppsatsen, predikstolen och dopfunten. Byggmästarna Nyströms tillägg från 1800-talet har präglat kyrkorummet genom bl a altarring, orgelfasad och orgelläktare samt nummertavlor. Tillskotten från 1900-talet ansvarar arkitekt Erik Lundberg i högsta grad för. Tilläggen från dessa olika perioder har underordnat sig 1700-talsrummet och samverkar trots deras skilda tillkomstår till att ge kyrkorummet en sammanhållen karaktär.

Stora delar av murverket härstammar från kyrkans medeltida byggnadsperiod och utgör en viktig kunskapskälla om medeltida byggnadsteknik. Västverket, d v s det ovanligt påkostade medeltida tornet, tyder på världsliga eller andliga stormäns påverkan. Det är en viktig källa till empiriska, d v s jämförande studier med andra bevarade västverk. Kalkmålningarna har stora konsthistoriska värden och det kan även finnas fler överkalkade målningar. Socknens adliga familjer har genom frikostiga gåvor satt sin prägel på kyrkan.

Sammanfattning
" Tornet är ett ovanligt välbevarat byggnadsverk från medeltiden. Att bevara tornet med sina medeltida spår och den information det bär på är en viktig uppgift i arbetet med att förvalta de kulturhistoriska värdena. Tornets medeltida murverk, sakristians kalkmålningar, den järnplåtsbeklädda dörren till sakristian och de bevarade medeltida inventarierna utgör värdefulla historiska dokument.

" Kyrkorummet präglas fortfarande i hög grad av ombyggnaden under 1700-talets början. Målaren Anders Wikströms mycket välbevarade takmålningar utgör ett för Östergötlands kyrkor ovanligt inslag. Även altarbordet med dess Nattvardsscen, altaruppsatsen, predikstolen och dopfunten bidrar starkt till kyrkorummets barockkaraktär och har samtliga mycket stora konsthistoriska värden.

" Kyrkans historia är intimt förknippad med adelsläkterna på socknens större gårdar, som t ex Olivehult, Kvarn och Karlström. De har genom frikostiga gåvor satt sin prägel på kyrkan.

" Byggmästaresläkten Nyströms renovering av kyrkan har stora regionala och lokala värden. De bodde på den i socknen belägna gården Hållingstorp och ligger begravda på kyrkogården.