Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Halmstad kn, SNÖSTORPS PRÄSTGÅRD 6:1 SNÖSTORPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

SNÖSTORPS KYRKA
1/26/07
Motivering
SNÖSTORPS KYRKA är belägen på medeltida kyrkplats mitt i tätorten Snöstorp, i Halmstads östra utkant. Närmast kyrkan utgörs bebyggelsen av ett äldre sockencentrum med prästgård, skol- och affärsbyggnader samt varierad bebyggelse. Sydost om kyrkan ligger pastorsexpeditionen. Till anläggningen hör ett gravkapell söder om kyrkogården.

Kyrkogården har en parkliknande karaktär och kringgärdas av en kallmurad stenmur som kantas av trädrader. I väster finns en smidesgrind och från denna löper en trädallé fram till kyrkans entré och där bildar trädraden en ring runt kyrkobyggnaden.

Kyrkan uppfördes i tegel 1882-83 efter ritningar av arkitekten Emil Langlet. Kyrkan är en av två centralkyrkor av arkitekten i Halland och byggdes av Skövdebyggmästaren P J Pettersson, som också byggde centralkyrkorna i Kungsäter (Halland), Beateberg och Tranemo (Västergötland). Kyrkans planform är sexsidig och de gula tegelfasaderna är dekorerade med nyromanska arkitekturelement. Byggnadskroppen har sex tvärarmar, mellan vilka trapptorn är inskjutna. Gavlarna har stora rundfönster och lanterninöverbyggnadens sidor har trekopplade rundbågiga fönster, samtliga av gjutjärn sedan byggnadstiden. I fasaderna märks särskilt änglahuvuden gjutna i cement. Kyrkobyggnaden kröns av ett centralt klocktorn med spira och den breda lanterninöverbyggnadens hörn markeras av sex mindre tureller, samtliga utformade i nygotisk stil. Stilblandningen är typisk för arkitekten.

Interiören omdanades helt vid två större renoveringar under 1900-talet, vilket fortfarande präglar kyrkorummet. Inget återstår av 1883 års interiör, förutom kyrkorummets grundform samt ett par målade änglamedaljonger bakom orgeln. Redan 1889 flyttades predikstolen från sin plats framför koret till norra sidan. 1931-34 förändrades korpartiet och kyrkans längdriktning betonades efter förslag av arkitekten Harald Wadsjö. Efter hans ritningar utfördes en ny predikstol, skulpterad i trä av Axel Wallenberg, Ivar Lindecrantz och Arvid Bryth. En ny dopfunt tillverkades av skulptören Eric Nilsson i Harplinge, hans första dopfunt och enda av keramik. Som altardekoration insattes en målning utförd av Olle Hjortzberg. Orgeln flyttades från sin plats över altaret till västläktaren. Den ursprungliga korväggen mot sakristian i den östra tvärarmen revs.

Efter Fredrik Wetterqvists ritningar genomfördes 1952-53 en genomgripande ombyggnad. Då insattes ett helt nytt försänkt takvalv som dolde det ursprungliga stjärnvalvet och de fyra sidoläktarna revs. I de nordöstra respektive sydöstra tvärarmarna inreddes sakristia samt kapell. Väggputsen avlägsnades och lämnade de röda tegelmurarna exponerade. Kyrkorummet fick ett nytt kalkstensgolv och helt ny bänkinredning, vilket minskade platsantalet från 900 till 350. I sidokapellet insattes en triptyk målad 1958 av Erik Olson från Halmstadgruppen. Samme konstnär gjorde också 1983 glasmålningar till sidovalvens fönster. Från kyrkans äldre föregångare härrör basunängeln (1701) av Boråsbildhuggaren Gustaf Kihlman. 1989 fick kyrkan en ny orgel.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, smidesgrindar, trädrader och bårhus.
- Kyrkans välbevarade exteriör.
- Altarmålningen av Olle Hjortzberg.
- Predikstolen och dopfunten.
- Erik Olsons triptyk och glasmålningar.