Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ljusdal kn, STENE 3:19 KRISTOFERS

 Anläggning - Värdering

KRISTOFERS
1/20/11
Motivering
Kristofers är en av de allra bäst bevarade representanterna för 1800-talets lokala byggnadstradition i Järvsö. Den har en mängd typiska stildrag som Gammelbyggningens brokvist, den panelklädda dörren utan överljus, de höga, vitputsade skorstenarna vid ytterväggen, snickeriinredning med symmetriska foder och lister i barockmodell och kistspisarna som är placerade i rummens hörn.

Gårdsformen med tre byggnader tätt samlade kring en trång gårdsplan, som nås genom ett portlider, ger tillsammans med den utflyttade fjärde längan en tydlig bild av hur de nordsvenska, helt kringbyggda gårdarna öppnades för ljus och luft under 1800-talets lopp.

Gammelbyggningen från 1807 eller något av åren närmast därefter är ett av de äldsta bevarade exemplen på bostadshus i två våningar bland bönder i Hälsingland. Den representerar också det för Hälsingland karakteristiska bruket att bygga särskilda hus enbart för fester och kalas. Ett särskilt värde ligger i att den traditionen fortfarande är levande på Kristofers, det vill säga att huset fortfarande är i bruk till fest.

Ett mycket stort värde ligger i Gammelbyggningens inredningsmåleri. Det tidiga 1800-talets allmogemåleri i övre Ljusnandalen tillhör landets mest särpräglade målarskolor. Inredningarna på Kristofers är ett av de bästa och mest välbevarade exemplen på detta måleri, särskilt i ljuset av att så många rum finns bevarade i en och samma byggnad. Den starka muntliga tradition som anger Anders Ädel som upphovsman gör också gården till ett nyckelmonument i forskningen kring hälsingemåleriet.

Ända sedan 1900-talets början är Kristofers väl känt och ofta avbildat. Tillsammans med det faktum att den under mycket lång tid har varit tillgänglig för besökare gör detta att den har fått ett starkt symbolvärde som hälsingegård.

Vid samråd med gårdens ägare har överenskommits att skyddet enbart ska omfatta de fem byggnader som markerats på kartan, det vill säga bostadshusen och de äldsta ekonomibyggnaderna närmast gårdsplanen. Syftet är att byggnadsminnesskyddet inte ska innebära ett hinder i driften av gården. De fem utvalda byggnaderna bedöms också vara de som i första hand är bärare av de värden som preciserats här, och därför är en byggnadsminnesförklaring av dem väl motiverad.

Källa: Länsstyrelsen Gävleborg
Byggnadsminnesförklaring av Kristofers, fastigheten Stene 3:19, Järvsö socken, Ljusdals kommun.
2011-01-20