Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Norrköping kn, HOVGREN 1:1 HOFGRENS F.D. SÄTERI

 Anläggning - Värdering

HOFGRENS F.D. SÄTERI
4/17/09
Motivering
Byggnadshistoriskt värde
Samtliga byggnader vid gården är mycket välbevarade och bär på spår från byggtiden och från de förändringar som har genomförts genom åren.
Dendrokronologiska dateringar har genomförts av merparten av gårdens byggnader. Dateringarna har länkats till skriftliga källor och iakttagelser av spår och förändringar av byggnaderna vilket har dokumenterats och sammantaget bidragit till ökad kunskap om byggnaderna.
Gamla mangårdsbyggnaden har spår från byggtiden 1754 med en oförändrad rumsplan. Byggnaden har flera interiörer med kakelugnar, dörrar, foder och lister och originaltapeter från tiden omkring 1780-talet. Stor autenticitet är kopplat till att det finns bevarade tapetlager och färgskikt från olika epoker från 1750-talet och framåt.

På gården finns flertalet byggnader som hör till ett jordbruk med två generationers mangårdsbyggningar, förvarings bodar, stallbyggnader, ladugård, loge, vagnslider där flera även har kvar sin funktion. Flertalet är ålderdomliga och byggda i timmer.

Genom studier av gårdens byggnader har stora kunskaper om mindre herrgårdar samlats.
Tack vare att mycket av gårdens handlingar finns uppklistrade i tre av rummen i nuvarande mangårdsbyggnaden bär dessa rum på stora kunskaper om Hofgrens historia.
Pedagogiskt värde Genom att hembygdsföreningen har genomfört omfattande arkivstudier och studerat spår i byggnaderna kan man följa de förändringar som byggnaden har genomgått från byggtiden till idag. Detta har legat till grund för det restaureringsarbete som har pågått under mer än10 års tid och som besökarna kan se spår av i form av färgtrappor och en omfattande dokumentation.
Socialhistoriskt värde
Mangårdsbyggnaderna har en högreståndsprägel med rumsplaner, kakelugnar, mönsterlagda golv och limfärgsmålade tapeter. Men i gamla mangårdsbyggnaden finns också spår från när byggnaden var arbetarbostad runt sekelskiftet 1900. Detta finns bevarat i östra och västra kamrarna samt gästkammaren på bottenvåningen och östra kammaren och förmaket på övervåningen. Under den här perioden installerades järnspisar i rummen och nya ytskikt tillkom.
Patina
Den slitna trappen till övervåningen, den blankslitna handledaren, det slitna golvet i fruns kammare berättar om generationers slitage och nyttjande av rummen.


Sammanfattande värde
Hovgren representerar den lilla trä herrgården som är karaktäristisk för Östergötland. Den sociala förändringen som Hovgren har genomgått från sätesgård med högreståndsinredning till arrendator bostad och slutligen statarbostad finns bevarad i byggnadens inredning vilket är ett pedagogiskt värde. Hovgren är en källa till kunskap om mindre herrgårdar vad gäller byggnadsskick och där förändringar och ombyggnader går att härleda till nya ägare och modeväxlingar i byggnadsskick och inredning.

Hovgren har genom sin autenticitet, sin funktion och utformning mycket att berätta om sin tid och är genom sitt kulturhistoriska värde synnerligen märklig.