Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, OLDMÄSTAREN 19 M.FL. NOCKEBY SERVICEHUS

 Anläggning - Värdering

NOCKEBY SERVICEHUS
11/10/08
Motivering
kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Byggnaden ingår i ett kulturhistoriskt värdefullt område, utpekat i Stockholms översiktsplan.

Stora delar av Nockebyhov präglas av bebyggelse från årtiondet efter andra världskriget. Byggnaderna är oftast omsorgsfullt utformade och präglade av hög byggnadskvalitet. Stadsdelen karaktäriseras även av att pensionärsbostäder utgör en så osedvanligt stor del av bebyggelsen.

Nockebyhovs servicehus, uppfört åren kring 1950 efter ritningar av Nils Sterner vid Fastighetskontoret, är en enhetligt och välbevarat anläggning med 12 bostadshus. Anläggningen har stora samhällshistoriska värden, som ett exempel på en viktig byggnadskategori i välfärdssamhällets Sverige. Bebyggelsen har även byggnadshistoriska och byggnadsteknikhistoriska värden. Elva av husen är loftgångshus: de utgör ovanligt tidiga exempel på denna byggnadstyp. Loftgångarna var enligt arkitekten ett sätt att erbjuda pensionärerna direkt och obruten tillgång till husens grönskande gårdar.

De arkitektoniska värdena är stora. Gestaltningen är enhetlig och välformad, med ett tidstypiskt formspråk som inbegriper sadeltak och putsfasader med släta dekorativa band. De arkitektoniska värdena förstärks genom ursprungliga detaljer såsom spröjsade träfönster, trapphusdörrar och formgivna loftgångsfronter. Husens bytta lägenhetsdörrar samt de tillbyggda hissarna stämmer dock ej överens med den ursprungliga arkitekturen.

Bostadshusen kompletteras av en panncentral, vars särpräglade arkitektur med stora glaspartier och hög skorsten berättar om funktionen (Oldsmästaren 19 hus1).

Anläggningen har stora miljöskapande värden, byggnaderna är finkänsligt inpassade i den kuperade och lummiga terrängen. Till värdena bidrar utomhusmiljöns bevarade stödmurar och trappor i fint fogad granit med smidesräcken.