Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skellefteå kn, FINNTRÄSKS KAPELL 1:1 FINNTRÄSK KYRKA

 Anläggning - Värdering

Finnträsk kyrka, FINNTRÄSK KYRKA
7/21/10
Motivering
Finnträsk kyrka är mer än något annat ett minnesmärke över finnträskbornas långvariga kamp för egen kyrka och beslutsamhet att genomföra kyrkbygget. Dess måttliga skala, relativt enkla utförande och för sin tid ålderdomliga klassicistiska stil med inslag av nygotik förklaras i mångt och mycket genom dess tillkomsthistoria. Anledningar till det låga tornet kan förutom begränsade resurser möjligen också ha varit att man i närliggande Fällfors kyrka, uppförd året innan, funnit en förebild i de låga tornen och den på samma sätt brutna spetsiga tornhuven. Av de få 1900-tals kyrkor i länet som uppfördes utan arkitektritningar är Finnträsk en av de mest välbevarade utvändigt, bortsett från rampen och ytterdörren.
Invändigt gick sekelskifteskaraktären med pärlspontspanel förlorad i och med 1950-talets restaurering som förenklade panelarkitekturen men istället gjorde den fasta inredningen och målningsbehandlingen mer detaljrik och sakral. Kyrkorummet rymmer idag rätt stor stilblandning med inslag från 1860-tal, 1910-tal, delvis tillbakablickande 1950-tal och 1990-tal. Av dessa dominerar 1950-talets restaurering. Att kyrkogården med staket och gravkapell behållit sin 1910-tals karaktär förstärker kulturmiljöns värde.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkomiljön och byggnaderna

Finnträsk kyrkogård, anlagd 1837, är den äldsta inom Byske-Fällfors församling som är i bruk. Dess karaktärsfulla staket och gravkapell från 1910-talet är tidstypiska inslag i kyrkomiljön och har historiskt betydelse för att kyrkogården återinvigdes på 1910-talet.

Kyrkans exteriör är bortsett från igenbyggnad av fyra fönster, utbyte av ytterdörr och bro samt byte av långhusets takmaterial i autentiskt skick. Den utgör en av relativt få 1900-talskyrkor i länet som byggdes helt på egen hand av församlingsborna, utan arkitektritningar.

Predikstol, altarring, läktare, altarprydnad och takkronor är från byggnadstiden och sitter fortfarande på sina ursprungliga platser.

Altarprydnaden i form av kors med svepning och törnekrona är en omistlig inventarie från Ytterstfors i övrigt försvunna brukskyrka. Den typen av altarprydnad var typisk för nyklassicismens kyrkor men det är idag ovanligt att de finns kvar och fortfarande används som altarprydnad.