Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Göteborg kn, MAJORNA 222:2 S.K. TAUBEHUSET

 Anläggning - Värdering

S.K. TAUBEHUSET
10/5/10
Motivering
Taubehuset har ett högt kulturhistoriskt värde som kan motiveras ur flera perspektiv. Byggnadens socialhistoriska värde ligger i dess ursprungliga användning som huvudkontor och bostad åt Varvet Kusten under 1800-talet. Varvsnäringen och sjöfarten är en viktig del av Göteborgs industrihistoria och har haft en avgörande roll för stadsdelen Majorna och för stadens utveckling. Taubehuset är idag en representant för varven och deras tidigare placering längs Södra älvstranden.

Ett samhällshistoriskt värde har byggnaden som representant för trähusbebyggelsen från den tidigare förstaden Majorna, i likhet med Gatenhielmska huset vid Stigbergstorget och Villa Majviken samt Kustens hus intill Taubehuset. Ett samhällshistoriskt värde finns även i det faktum att huset flyttats, vilket speglar städernas omvandling som pågick under den senare halvan av 1900-talet då bilen gjorde intåg och krävde plats.

Byggnaden har ett personhistoriskt värde i och med att familjen Taube har bott på ovanvåningen. Fadern var fyrmästare på Vinga fyrplats mellan åren 1889 och 1905. Han befordrades därefter till överlots och familjen flyttade till Kustens varv. Evert Taube är en av landets mest folkkära trubadurer som även deltog i kampen för husets bevarande. Evert var dock inte den ende i sin familj som var konstnärligt lagd, hans båda systrar gjorde sig namn som konstnärinna respektive skulptris.

Det byggnadshistoriska värdet finns i flytten av huset 1967. Samhället präglades vid denna tid av rivningar och nybyggnationer. Förutom den ursprungliga timmerstommen från sent 1700-tal är byggnaden i övrigt rekonstruerad både exteriört och interiört.

Länsstyrelsen bedömer att de s.k. Taubehuset har ett starkt symboliskt värde och är synnerligen märkligt genom sitt kulturhistoriska värde.

Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland