Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Arvika kn, ARVIKA KYRKBY 4:1 M.FL. MIKAELIKYRKAN

 Anläggning - Värdering

MIKAELIKYRKAN
1/22/04
Motivering
MIKAELIKYRKAN med ursprung från 1647 men ombyggd 1799 är ett gott exempel på kyrkobyggandet under den gustavianska perioden. Långhuset och sakristian täcks av ett skiffertak på näverunderlag, det enda bevarade i Värmland med denna traditionella och ursprungliga teknik och besitter därav högt byggnadstekniskt värde. Kyrkan omges av en av länets största begravningsplatser vars olika delar avspeglar sina tiders smak i gravvårdarnas varierande storlek, utformning, färg och material. Interiört präglas kyrkan av provinsiella barockarbeten i altaruppsats och predikstol. Kyrkorummet är, trots senare tillägg av dopplats och kororgel, präglad av byggnadstidens ideal. Värdefulla inslag i kyrkorummet är gravhällar från 1500- och 1600-talen samt den i träd snidade dopfunten från 1904.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- kyrka, gravkapell, krematorium, klocktorn, stigport, sockenstuga och kyrkogård utgör en samlad och betydelsefull kulturhistorisk miljö
- exteriörens sedan 1799 föga förändrade karaktär
- skiffertaket med traditionellt underlag av näver
- interiörens huvudsakliga prägel av byggnadstidens ideal
- altaruppsats och predikstol skapade av bildhuggaren Isac Schullström i en provinsiellt förhärskande barockstil
- gravhällar från 1500- och 1600-talen samt dopfunt från 1904

KORSETS KAPELL med krematorium, som är placerat på Arvikas västra kyrkogårds nyare del, är uppfört 1972 och tillbyggt 1989. Kapellet i rött tegel uppvisar i sin arkitektur både modernistiska och historiserande drag genom krematoriedelens kubiska form och kyrkorummets närmast medeltida prägel med brant skifferbelagt sadeltak och murade fasader med blinderingar.
Kyrkorummet, i modernistisk stil, med tegelväggar och kalkstensgolv har en väl sammanhållen, enkel och sparsmakad inredning och utsmyckning. Ett färgsprakande korfönster, skapat av glaskonstnär Vilmund de Meyere, utgör ett dominerande och effektfullt inslag.
Korsets kapell är skyddat enligt kulturminneslagens 4 kap. 13 §.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användande av kyrka och kyrkomiljö:
- kapellets exteriör är ett tydligt exempel på modernismens kyrkobyggande från tidigt 1970-tal, med undantag från den nya foajédelen som tillkommit senare
- interiörens sammanhållna modernistiska prägel med medveten ljusgestaltning och sparsmakad, enkel inredning