Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Upplands Väsby kn, FRESTABY 1:35 M.FL. FRESTA KYRKA

 Anläggning - Värdering

FRESTA KYRKA
11/16/04
Motivering
Fresta kyrka omges av en äldre kyrkogård, som utvidgats i olika etapper. De olika utbyggnadsskedena kan tydligt avläsas i den befintliga strukturen. Kyrkans bod, som tidigare fungerat som sockenmagasin, har en viktig betydelse för kyrkogårdsmiljön, men hör även intimt samman med socknens äldre historia. I dag ligger Fresta kyrka i ett modernt villasamhälle.

Kyrkan förmedlar sambandet med socknens äldsta historia mycket tydligt, genom det stora antal runstenar som återfunnits i dess murverk. Under 1600-talet och 1700-talet hade adeln ett starkt inflytande i bygden. Detta kommer tydligt till uttryck i kyrkans exteriör och interiör.

I dag präglas kyrkans exteriör av den klassicistiska karaktär den fick i samband med 1776 års omgestaltning. Då fick fönstren sin nuvarande form, taket sin brytning, tornet uppfördes och de utbyggda fasaderna spritputsades. Invändigt har kyrkan kvar sin medeltida form även om karaktären annars är tydligt klassicistisk. Till detta bidrar den fasta inredningen, som är bevarad sedan 1776. Under 1930-talets renovering förstärktes interiörens klassicistiska karaktär, då man införde nya bänkkvarter, utformade efter 1700-talets bänkar. Samtidigt återknöt man till den medeltida traditionen genom att ta fram de medeltida målningarna och åter hänga triumfkrucifixet i triumfbågen. Sålunda kan man säga att interiören präglas av det helhetsgrepp som togs i samband med restaureringen 1934.

I kyrkan står den vackra barockorgeln av Georg Woytzig, tillverkad under 1600-talets slut. Orgelfasadens sidopartier tillkom i samband med att orgeln placerades i Fresta kyrka. Orgelverket har genomgått ett flertal ombyggnader, framförallt under 1700-talet. 1700-talets tillägg och förändringar har dock i sig ett kulturhistoriskt värde. Orgeln är ett dokument som åskådliggör hur 1700-talets orgelbyggare moderniserade ett ålderdomligt instrument i en församling med knappa ekonomiska resurser.

Att särskilt tänka på i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

· kyrkogårdsmiljön med bod, före detta sockenmagasin
· runstenarna som finns eller har funnits i kyrkans murverk
· medeltida murverk och kalkmålningar
· kyrkans medeltida triumfkrucifix och altarskåp
· 1700-talets exteriör i tidsenlig klassicistisk stil
· all fast inredning från 1700-talet
· bänkinredningen från 1930-talet, utförd i hög kvalité och med återanvända delar av 1700-talets bänkinredning
· kyrkans sällsynta orgel och orgelfasad.