Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Västervik kn, GLADHAMMARS KLOCKARBOL 1:1 GLADHAMMARS KYRKA

 Anläggning - Värdering

GLADHAMMARS KYRKA
12/17/04
Motivering
Gladhammar kyrka, uppförd 1883-86, tillhör en grupp kyrkor som vid 1800-talets slut och 1900-talets början utfördes i en historiserande stildräkt. I Gladhammar kyrka har nyromanska och nygotiska inslag tillsammans med centralkyrkotanken blandats för att skapa den för länet ovanliga kyrkobyggnaden. Jämförelser kan närmast göras med Örsjö kyrka, även den av typen centralkyrka i tegel, uppförd av arkitekten E V Langlet 1889, men nedbrunnen och återuppförd på 1970-talet. I länet finns ytterligare två kyrkor med blottad tegelfasad, nämligen S:t Petri i nygotik (1905) och Nybro i nationalromantik (1929-34)
Gladhammars gamla kyrka av trä och sten ansågs vid 1800-talets slut för liten och omodern. Gladhammars nya kyrka uppfördes på en höjd i odlingslandskapet i nära anslutning till landsvägen mellan Kalmar och Västervik. Kyrkans placering och utförande kan ses som ett uttryck för socknens framtidstro och ambition. Kyrkobyggnaden karaktäriseras av sin runda form, centrallanterninen, det kraftiga tornet med reslig spira och tegelfasaderna. Exteriört är kyrkobyggnaden både i detaljer och helhet välbevarad.
Interiört präglas kyrkorummet av kyrkans form med det runda kyrkorummet, läktaren som löper runt större delen av rummet och den effektfulla ljusföringen som skapas genom ljusinsläppen i fasaderna samt överljuset från lanterninen. Kyrkorummet har genomgått två större renoveringar varav 1950-talets arbeten starkt förändrade karaktären. Genom den andra stora renoveringen 1999-2000 återställdes dock mycket av det ursprungliga uttrycket då täckande träfiberskivor i tak, på läktarbarriärer och dörrar togs ner och mycket av det ursprungliga dekorationsmåleriet tvättades fram. Genom framskrapade färglager har också mycket av kyrkorummets ursprungliga kulörer återställts. Inredningen är i allt väsentligt samtida med byggnaden såsom bänkinredning, altare med Thorvaldsens kristusskulptur och predikstolen. I kyrkan finns en hel del inventarier från den gamla kyrkan, såsom begravningsvapen, epitafium, den medeltida skulpturen Nådastolen och dopfunten. Samtliga dessa är värdefulla ur såväl konsthistorisk som religiös synvinkel och utgör en länk till socknens långa historia.
Gladhammar kyrka rymmer sammantaget höga kulturhistoriska värden som en välbevarad sockenkyrka från 1800-talets slut. Kyrkan utgör den enda, från tiden, bevarade tegelkyrkan av centralkyrkotyp i länet. Byggnaden rymmer också lokalhistoriska värden då flera byggnadsdetaljer, som kyrkorummets pelare och tornets spira togs från näraliggande Ankarsrums bruk. Byggnaden är uppförd med en genomgående omsorg om material och detaljer.
Sammanfattningsvis:
· Kyrkans interiör och exteriör är välbevarad från tiden för kyrkans uppförande.
· Kyrkan är den enda från 1800-talet bevarade tegelkyrkan av centralkyrkotyp i länet.
· Gladhammar kyrka tillsammans med näraliggande kyrkogård, kapell och äldre bebyggelse så som skola, lärarbostad och ålderdomshem skapar en värdefull kulturmiljö. Miljön ligger inom område som klassats som riksintresse för kulturmiljövården.