Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Borås kn, HULTABACKE 1 HULTA KYRKA

 Anläggning - Värdering

HULTA KYRKA
3/20/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Hulta kyrka är stadsdelskyrka i ett område som huvudsakligen uppfördes under 1960-talet. Närmast kyrkan finns dock något äldre, låga flerbostadshus i lameller och en hög bergsknalle.

KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkan med vidbyggt församlingshem och klockstapeln har provisoriskt bygglov eftersom anläggningen var tänkt som tillfällig. Tomten är därför enkelt utformad.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan tillhör en liten kyrkogrupp i Sverige av flyttbara vandringskyrkor. Arkitekter var Torsten Hansson och Per Persson och konstruktörer var Öresjös sektionshus AB i Småland. Kyrkan består av fabrikstillverkade element som monterades på platsen 1966 och byggdes till i vinkel på tidstypiskt vis med ett församlingshem 1972. Kyrkan förenade den senaste tekniken av monteringsfärdiga moduler att placeras tillfälligt medan nya stadsdelar byggdes, i väntan på en permanent stadsdelskyrka, med en traditionell, förenklad, treskeppig basilikaform. Kyrkan vittnar om såväl sin samtids samhällsutveckling som byggnadsteknikens landvinningar och har därigenom kulturhistoriska värden förknippade med detta. Exteriören är mycket välbevarad. Interiören är intakt sedan uppförandet och präglas av ljus, nätthet och lätthet i dimensioner och material.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan är en mycket välbevarad representant dels för vandringskyrkan som
företeelse och dels just denna typ av vandringskyrka med samhälls-,
byggnads- och byggnadsteknikhistoriskt värde.
- Kyrkans flyttbarhet.
- Interiörens välbevarade utformning och prägeln av ljus, nätthet och lätthet i
dimensioner och material.
- Bevarad ursprunglig och på 1970-talet tillkommen inredning och
inventarier samt även korfönstrens glasmålningar.