Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Falkenberg kn, KROGSERED 1:16 KROGSEREDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

KROGSEREDS KYRKA
1/26/07
Motivering
KROGSEREDS KYRKA är högt belägen på medeltida kyrkplats i Krogsered i Hallands inland, nära gränsen till Småland. Hagmarker tillhörande kyrkan breder ut sig åt öster. Stenmurarna som inhägnar kyrkogården härrör i grunden från 1700-talet och omlades på 1880-talet. Murarna genombryts av smidesgrindar. Kyrkogården genomkorsas av grusade gångar och utvidgades åt öster 1933. Bland gravvårdarna märks en gravsten från 1684. Till anläggningen hör en rödmålad ekonomibyggnad (1987).

Kyrkan uppfördes 1815-19 och ersatte då en äldre föregångare av trä. Kyrkan eldhärjades 1924, men stenmurarna stod kvar. Kyrkan återuppbyggdes på det gamla murverket, efter ritningar av den då unge arkitekten Karl Martin Westerberg, och stod färdig 1926. Den nuvarande vitputsade stenkyrkan består av ett rektangulärt långhus med rak avslutning åt öster, en sakristia utbyggd på östgaveln samt i ett torn i väster. Långhuset täcks av ett rödmålat plåttäckt sadeltak och tornet kröns av en flack huv med kopparbeslagen lanternin. Kyrkans exteriör präglas i sin helhet av klassicerande stildrag.

Interiört har kyrkan formen av en salkyrka med en enkel och enhetlig 1920-talsinteriör från återuppbyggnadstiden. Inredning och inventarier är i huvudsak nyskapade 1924-26. Det vitputsade kyrkorummet täcks av ett flackt kassetterat trätunnvalv. Den ursprungliga färgsättningen gick i dämpade grågröna toner med marmoreringar. Orgeln (1926) är byggd av orgelbyggare Magnusson i Göteborg. Vid en renovering 1959 gjordes mindre förändringar i snickerierna och färgsättningen förändrades till grönt, blått och rött med förgyllt dekorationsmåleri och stiliserade marmoreringar. Den raka altarväggen artikuleras med kraftiga pilastrar och altartavlan med arkitektonisk inramning i mitten föreställer Kristus i Getsemane. Läktarunderbyggnader med ny läktartrappa tillkom 1997. Interiören präglas i huvudsak av byggnadstidens tjugotalsklassicism.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, smidesgrindar och trädrader.
- Den enhetliga interiören i genomgripande tjugotalsklassicism.
- Den fasta inredningen.
- Altartavlan