Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Gullspång kn, NORRA BACKA 1:29 M.FL. SÖDRA RÅDA NYA KYRKA

 Anläggning - Värdering

SÖDRA RÅDA NYA KYRKA
9/13/06
Motivering
KYRKOMILJÖN - Södra Råda kyrka i nordligaste Västergötland är högt belägen på ny kyrkplats i odlingslandskapet mellan Vänern och sjön Skagern. I kyrkbyn finns en bygdegård och ett missionshus och strax utanför ligger Södra Råda gamla kyrkplats.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges i väster och i söder av en kallmur och en låg häck. Runt kyrkogården, som utvidgades i norr 1973, växer bitvis en trädrad. Ingångarna utgörs av smidesgrindar mellan stenstolpar. I anläggningen ingår grusgångar, enstaka gravvårdar med stenram eller järnstaket och grusade ytor samt ett bårhus från 1956.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan uppfördes 1859 efter ritningar av Ludwig Hawerman. Byggmästare var Anders och Petter Pettersson från Värsås. Exteriören är en välbevarad representant för 1800-talets nyklassicistiska salkyrkor med inslag av nyromanik. Kyrkan består av ett brett långhus, torn med sadeltak och kopplade ljudgluggar samt smalare, polygonal sakristia i öster. Fönstren är troligen ursprungliga.
Den ljusa interiören får sin karaktär genom ett flackt, putsat tunnvälvt innertak och den nyklassicistiska, arkitektoniskt utformade altaruppsättningen med altartavla av B Brusewitz, målad 1875. Från byggnadstiden är troligen predikstol, läktarbarriär och altarring. Bänkarna utbyttes 1927. Vid Anders Ekmans renovering 1956 utbyttes tillkom en läktarunderbyggnad och troligen den nuvarande trädopfunten. Från en av kyrkans föregångare har bevarats en medeltida kyrkklocka.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrka och kyrkogård är belägna i sockencentrum
- Kyrkans nyklassicistiska exteriör är välbevarad
- Interiörens huvudsakliga prägel av byggnadstidens nyklassicistiska ideal
- Bevarad inredning från byggnadstiden
- Medeltida kyrkklocka
- Kyrkogårdens bårhus, stenmur, trädrad, smidesgrind och äldre gravvårdar