Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Borås kn, HEDARED 11:1 HEDAREDS STAVKYRKA

 Anläggning - Värdering

HEDAREDS STAVKYRKA
2/13/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Hedareds stavkyrka är belägen i utkanten av ett samhälle med smågårdar och villor i lätt kuperade, skogskantade odlingsmarker. Öster om kyrkogården ligger församlingshemmet. Hedared utpekas som en av Borås värdefulla kulturmiljöer.

KYRKOANLÄGGNINGEN - Runt kyrkan är en äldre muromgärdad kyrkogård med en rundad, sannolikt medeltida form och en klockstapel. Gravvårdarna är där få. Kyrkogården är utvidgad åt öster 1935 och 1967.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING -
Hedareds stavkyrka tillkom omkring år 1500 och är landets enda bevarade stavkyrka, en av 30 i världen, och äger som sådan unika arkitekturhistoriska och byggnadsteknikhistoriska värden. Byggnadstekniken är mycket ålderdomlig och var på många håll övergiven vid tillkomsttiden. Troligen fanns en föregångare till nuvarande kyrka. Utvändigt har kyrkan åtskilliga gånger fått förnyade ytskikt, fönster tillkom 1781, ny sockel och nya syllar samt ett vapenhus 1997. Tillbyggnaden placerades på samma plats som ett tidigare vapenhus framför den ursprungliga porten med en sannolikt lika gammal dörr. Byggnaden har genom sin ringa storlek och träklädsel bibehållit sin ursprungliga prägel. Invändigt präglas kyrkorummet av provinsiell barock då såväl tak- som väggmålningar, altartavla, bänkar, predikstol och läktare med målningar tillkom under 1700-talet. Fragment av originalmålningar från 1500-talet finns framtagna. Läktarens mycket enkla, ålderdomliga utformning och bänkinredningen är ovanligt välbevarad. Medeltida inslag i rummet är bland annat den romanska dopfunten och träskulpturer.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Hedareds status som värdefull kulturmiljö i Borås kommun.
- Den rundade, murförsedda sannolikt medeltida tomtformen.
- Kyrkans unicitetsvärde som Sveriges enda kvarvarande stavkyrka på
ursprunglig plats och med återanvända takbjälkar från 1100-talet från en
trolig föregångare. Ett omistligt nationellt kulturarv.
- Interiörens välbevarade prägel av och inredning från 1700-talet.
- Bänkarnas intakta utformning.
- Bevarade äldre inventarier och dess eventuella bemålning.
- Arkitekturbundet dekorationsmåleri från 1500- och 1700-talen.
- Läktarens bänkar och enkla utformning i övrigt.
- Långhusportens åldriga dörr.