Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Herrljunga kn, MOLLA KYRKA 1:1 MOLLA KYRKA

 Anläggning - Värdering

MOLLA KYRKA
10/21/04
Motivering
KYRKOMILJÖN - På typiskt vis för medeltida kyrkor står Molla kyrka på en höjd intill vatten, norr om Mollasjön. Över ån Nossan sydöst om kyrkan går en gammal stenbro. I anslutning till kyrkkullen finns en nyare skolbyggnad och daghem men ingen samlad bostadsbebyggelse, vilken är koncentrerad längre österut i denna skogiga jordbruksbygd. Inget av de säterier som haft anknytning till kyrkan består. Vid uppfarten till kyrkan finns ett församlingshem från 1900-talets mitt och en sentida trolig likkällare.

KYRKOANLÄGGNINGEN - Den norra och tillika övre delen av kyrkogården runt kyrkan är medeltida och har således en lång historisk kontinuitet. Intill kyrkan står en brädfodrad klockstapel med anor från 1709 men ombyggd 1827. Dess "kjolmodell" är typisk för området. Kyrkogården har utvidgats söderut i slänten ända ned till landsvägen. Övre delen har något av sin ålderdomliga karaktär bevarad med gammal trädkrans och kallmurar med en klivstätta runt trädlösa, sammanhållna gräsytor med många gamla gravvårdar. En har anknytning till en sägen kring kyrkans gamla blytäckning. Här finns många familjegravar med stora stenramar. Grusgångar och smidesgrindar i huggna stenstolpar bidrar också till en karaktär som harmonierar med den gamla kyrkan.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Molla kyrka är medeltida med bevarade murar i väster med ett igenmurat romanskt fönster och romansk takstol, vilka bedöms vara från 1200-talet. Murarna är högresta som på flertalet av pastoratets sex andra medeltida kyrkor. Idag karaktäriseras kyrkan av den långsmala form den kom att få vid omdaningen till salkyrka med tresidig koravslutning vid 1700-talets mitt. Dess ringa bredd och tornlöshet pekar dock mot det medeltida ursprunget. Molla och grannkyrkan Od är pastoratets enda kyrkor med samtliga takfall tak alltjämt spåntäckta. Säreget för Molla kyrka är de utvändiga järnbanden från 1895. Putsen som följer väggbuktningarna, de skeva fönsteröppningarna och de gamla portarna är viktiga för upplevelsen av kyrkans ålder. Interiören präglas av barockskedet genom rumsligheten med spegelvalv, altaruppsatsen och predikstolen med dess ljudtak. Framtagna väggmålningar i renässansstil, medeltida dopfunt och träskulpturer samt andra äldre föremål förstärker de äldre tidsskikten och har konsthistoriska värden, samt vittnar om kyrkans kontinuitet. Att nischerna efter de två igenmurade dörrarna åt söder finns kvar tydliggör byggnadshistoriken liksom tre inristade årtal i fönstersmygarna. Allt handhyvlat virke är hantverkshistoriska dokument. Eftersom bänkinredningen som byggdes om vid den stora renoveringen 1935 fortfarande är sluten, har traditionell sträckning och är försedd med bockhornsbeslag harmonierar den förtjänstfullt med övrig inredning. Även orgel och läktarbarriär från sent 1800-tal inlemmas väl i detta stämningsfulla kyrkorum, där till och med läktarens skyddsräcke från 1999 utformats med särskild hänsyn.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens kallmurar, klivstätta, trädkrans, grindpartier och grusgångar.
- Klockstapeln.
- Medeltida murverk och takstolar utgör omistliga historiska dokument.
- Exteriörens karaktär av medeltida kyrka tillbyggd vid 1700-talets mitt.
- Fasadernas skevheter, buktningar, gamla portar, beslag och fönster är liksom handhyvlat virke hantverkshistoriska dokument och viktiga för upplevelsen av kyrkans ålder.
- Interiörens bevarade rumsliga karaktär av 1700-talets utformning.
- Innertakets form.
- Kalkmålningarna.
- Samtliga bevarade äldre inventarier och inredning samt dess äldre bemålning,
representerar på likvärdigt intressanta skeden i konsthistorien.
- Kyrkorummet har en utpräglad harmoni känslig för förändringar.