Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Falkenberg kn, STAFSINGE 26:1 STAFSINGE KYRKA

 Anläggning - Värdering

STAFSINGE KYRKA
10/18/06
Motivering
STAFSINGE KYRKA är högt belägen på en ås nära Falkenbergs stadsgräns, med omgivande odlingslandskap som är typiskt för kustbygden. Kyrkan uppfördes på ny kyrkplats och ingår i en fornlämningsrik miljö. Kyrkogården närmast kyrkan inhägnas av kallmurade stenmurar, kantade av träd, med smidesgrindar. I kyrkogårdens norra del finns ett vitputsat bisättningsrum. På kyrkogården i väster finns en minneslund med parkliknande karaktär och i söder ytterligare en kyrkogård.

Den vitputsade stenkyrkan uppfördes 1862-65 i nyklassicistisk stil efter ritningar av arkitekten Albert Theodor Gellerstedt och utgör en av få kyrkor av hans hand. Byggmästare var Anders Johansson från den kända byggmästargruppen i Sandhult i Västergötland. Kyrkan ersatte en medeltida kyrka på en kyrkplats belägen ca 1,5 km österut. Långhuset avslutas i öster med ett polygonalt korutsprång i två våningar som invändigt är halvrunt. Tornet i väster kröns av en kopparklädd polygonal lanternin med spira. Den sedan byggnadstiden oförändrade exteriörens klassicerande karaktär artikuleras av portalernas arkitektoniska inramning, hörnlisener och listverk. Karaktärsskapande är också takfotslisterna i oputsat gult tegel. Långhusets sadeltak och korutsprångets tak har mönsterlagd skiffertäckning.

Kyrkorummet präglas trots 1900-talets förändringar i huvudsak av byggnadstidens nyklassicism. Den ljusa interiören täcks av ett tunnvalv indelat i fält med listverk och markerad taklist. Koret innefattar en med skrank avdelad sakristia. Altaruppsatsen och predikstolen utfördes 1864 av snickarmästare Johan Edvard Beckquist i Falkenberg. Predikstolens sparsamma utsmyckning utmärker stilepoken. Den originella altartavlan från 1872 är signerad B E Lundberg och föreställer Thorvaldsens Kristus. Läktarorgeln inköptes i samband med den nya kyrkans tillkomst från Kristine kyrka i Göteborg och forslades sjövägen till Falkenberg och sedan vidare till Stafsinge. Orgeln byggdes av Johan Eberhardt och fasaden i rokoko, krönt av en kunglig krona för att påminna om drottning Kristina, utfördes av bildhuggaren Peter Saccow. Den storslagna fasaden är unik i Halland.

Altarpartiet byggdes om 1904 och då tillkom troligen altarringen och dopfunten samt den nuvarande öppna bänkinredningen. Vid en renovering 1936 fick kyrkorummet sin nuvarande ljusa färgsättning och då sänktes predikstolen något. Läktarunderbyggnaderna tillkom 1964, samtidigt som korpartiet ombyggdes ytterligare. Kyrkans två mosaiktavlor av konstnären Leonard Gyllenborg tillkom troligen då. Om den gamla kyrkan, som revs 1863, minner en del av 1700-talstakmålningen i vapenhusets tak samt ett senmedeltida triumfkrucifix.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkans framträdande läge i landskapet.
- Kyrkogårdens murar, smidesgrindar och trädrader.
- Kyrkans sedan byggnadstiden föga förändrade exteriör med skiffertäckt tak.
- Del av takmålning från 1700-talet.
- Altaruppsatsen och predikstolen.
- Läktarorgeln med unik fasad.
- Triumfkrucifixet