Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lekeberg kn, KRÄCKLINGE 10:2 KRÄCKLINGE KYRKA

 Anläggning - Värdering

KRÄCKLINGE KYRKA
7/3/07
Motivering
KYRKOMILJÖN –Kräcklinge kyrka är belägen på en rullstensås med utsikt över den omgivande, uppodlade slätten i de bördiga Kräcklingedalen. I den slutna miljön kring kyrkan finns fler av de byggnader som hör ett sockencentrum till; prästgård arrendatorsboställe, klockarbostad, skola samt slöjdskola alla med nya funktioner. Tidigare har även funnits ålderdomshem, kyrkstall och sockenmagasin. Socknen omfattar flera stora gårdar bl a Falkenå, Höjen, Skoftesta och Wäsby

KYRKOANLÄGGNINGEN –
Kyrkogården är gräsbevuxen med ett enkelt grusgångssystem. Den avgränsas av en kallmurad stenmur, med en sekundärt placerad runsten i västra muren, samt en häck, ingång sker i nordvästra hörnet. Direkt till höger innanför grinden finns en kvadratisk ljusgul byggnad, det lagerhielmska gravkoret från 1805. Söder om kyrkan är klockstapeln av klockbockstyp placerad. Enligt dendrokronologisk datering är timret fällt 1647-48. Ett fåtal äldre gravvårdar med stenramar, järnstaket och -kedjor finns bevarade, företrädesvis på den norra sidan.

KYRKAN-
Kyrkan är en salkyrka med tresidigt avslutat kor i öster, sakristia i norr och brett vapenhus i väster. Fasaderna är putsade och sadeltaket belagt med skiffer. Fönstren är stickbågiga och fönsterbågarna har getts en dekorativ utformning. sitt nuvarande utseende fick kyrkan vid en omfattande ombyggnad färdig 1766 då långhuset breddades åt söder och det nuvarande korpartiet tillkom.

Kyrkan uppfördes i slutet av 1100-talet eller början av 1200-talet med rektangulärt långhus, smalare kor i öster och torn i väster. senare under medeltiden breddades koret och en sakristia byggdes på dess norra sida. Delar av denna kyrka finns bevarade i murverket i nordväst.

Det breda ljusa kyrkorummet har en markant 1700-talsprägel, som åter lyftes fram vid den tidstypiska renovering som genomfördes 1952. den var inriktad på ett återställande av 1700-talets interiör. Då togs draperingsmålningarna runt fönstren fram liksom färgsättningen på altaruppsatsen och predikstolen i rokokostil, vilka tillkommit i samband med ombyggnaden 1766.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING – Kräcklinge kyrka med omgivande kyrkogård, f d Prästgård, arrendatorsboställe, klockargård, skola och slöjdskola utgör ett samlat sockencentrum med lång kontinuitet.

Kyrkans exteriör är –frånsett skiffertaket- föga förändrad sedan den omfattande om- och tillbyggnaden 1766. I den enkla utformningen framträder de dekorativt utformade fönsterbågarna. Interiören har kvar mycket av sin 1700-talsprägel med altaruppsats, predikstol och draperingsmålningar kring fönstren. Den slutna bänkinredningen från 1954 har anpassats till kyrkans helhetskaraktär. Inventarier från den gamla medeltidskyrkan visar på kyrkans långa historiska kontinuitet.

Klockstapeln, som uppförts strax efter 1647-48, är av den i Närke karakteristiska typen med öppen klockbock. I stapeln hänger en av Närkes senmedeltida kyrkklockor med avtryck av pilgrimsmärken från Vadstena och Nidaros samt en otydbar inskription.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan med omgivande bebyggelse utgör ett samlat sockencentrum med lång kontinuitet.

- Interiörens huvudsakliga prägel av 1700-talets ideal med draperingsmålningar kring fönstren samt bevarad 1700-tals inredning i rokokostil som altaruppsats och predikstol. denna typ av inredning är mycket ovanlig i Närke.

- Den slutna bänkinredningen från den återställande renoveringen 1954 är en viktig komponent i kyrkans helhetsgestaltning.

- Det medeltida altarskåpet erinrar om det rika föremålsbestånd som fanns i kyrkan under medeltiden.

- Den senmedeltida kyrkklockan från omkring 1480 är en av de mest intressanta i Närke.

- Lagerhielmska gravkoret med sin klassicistiska fasadutformning och återställda interiör.

- Kyrkogårdens grusgångar, murar, häckar och bevarade äldre gravvårdar är viktiga för den ålderdomliga karaktären.