Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Tidaholm kn, SUNTAK 20:1 SUNTAKS GAMLA KYRKA

 Anläggning - Värdering

SUNTAKS GAMLA KYRKA
4/13/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Suntaks gamla kyrka ligger i en jordbruksbygd genomskuren av åsryggar, på vilka finns flera fornlämningar. Kyrkan är del av en samlad bymiljö med rester av bebyggelse från tiden innan 1800-talets skifte samt en då uppkommen herrgård. Den nya kyrkan och en gammal skola ligger i motsatt ände av byn. Från tiden med järnvägshållplats finns en stationsbyggnad.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkan ligger på en kulle inom en liten ålderdomlig kyrkogård utan gångar, omgiven av kallmur och trädrad. På kyrkogården finns en liljesten och några få gravvårdar från 1600-1800-tal samt en unggotisk fönsteromfattning.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den romanska kyrkan av sandstenskvadrar är försedd med absid och ursprungliga branta sadeltak samt järnbeslagen sydport. Exteriören är ett typexempel på 1100-talets kyrkor och har undgått 1800-talets fönsteruppbrytningar. Från 1600-tal är en sakristia i gråsten. I kyrkans halvdunkla inre har under seklernas gång all yta tagits i anspråk medelst slutna bänkkvarter i långhus och kor samt två läktare. I princip all inredning härrör från 1700-talet, liksom långhusets målningar på väggar och tak, utförda av Anders Wetterlind. Koret med bevarad medeltida triumfbåge och altare har på alla ytor fragment av senmedeltida målningar som tillskrivs mäster Amunds skola. Ett ovanligt drag är det tvärställda tunnvalvet. Till predikstolstrappan har bräder med medeltida måleri använts. Under kor och långhus finns gravkammare tillhörande släkten Hård, vars huvudbaner och anvapen numera pryder långhusväggarna. Frånvaron av större åtgärder under det senaste seklet - som exempelvis elektrifiering och värmeinstallation - bidrar till att skapa ett idag unikt kyrkorum som speglar gångna tiders landsortskyrkor.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan är del av en samlad bymiljö som speglar utvecklingen från tiden innan skiftena.
- Kyrkan är ett välbevarat byggnadsverk från tidig medeltid och hör till ett nationellt omistligt kulturarv.
- Det medeltida murverket och takstolen utgör ett omistligt historiskt dokument.
- Kyrkans sedan tidig medeltid föga förändrade exteriör utgör en välbevarad exponent för den romanska sockenkyrkotypen.
- Den sedan 1700-talet närmast oförändrade interiörens känsla av autencitet och patina.
- Interiörens två tydliga tidsskikt: medeltiden med altare, triumfbåge, port och senmedeltida målningar samt 1700-talets inredning och dekor, vilka bildar en helhet som är omistlig ur ett nationellt perspektiv.
- Ristad liljesten i långhusgolvet.
- Kyrkogård med kallmur, trädrad, fönsteromfattning, liljesten och gravstenar från 1600-1800-tal.