Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Halmstad kn, SPERLINGSHOLM 1:5 SPERLINGSHOLMS KYRKA

 Anläggning - Värdering

SPERLINGSHOLMS KYRKA
11/9/06
Motivering
SPERLINGSHOLMS KYRKA är belägen i Övraby socken en bit sydöst om Sperlingsholms gods, nordväst om Halmstad. Kyrkan ligger på en höjd invid Nissan och omges av ädellövskog och ingår i riksintresse för kulturmiljövården. En grusväg leder från godsmiljön förbi kyrkan på dess södra sida. Norr om kyrkogården finns en rödmålad ekonomibyggnad med eternittak.

Kyrkogården som ligger norr om kyrkan anlades 1913. Den kringgärdas av en betongmur som på utsidan har tegelbeklädnad. Åt norr är insidan av muren vitputsad med pelarkrön krönta av taktegel. Från smidesgrindar i söder leder en grusad gång in över den gräsbevuxna kyrkogården.

Kyrkan byggdes 1907-09 efter ritningar av arkitekten Knut Beckeman som slottskapell på Sperlingsholms gods. Kyrkan och kyrkogården skänktes av familjen Kuylenstierna till Övraby församling 1970. Den röda tegelkyrkan uppfördes i historicerande stil, med betoning på nationalromantik. Kyrkorummet är orienterat i nord-sydlig riktning och har rektangulär planform med smalare rakavslutat kor åt norr samt huvudingång i söder. Mindre sidoutrymmen för bl a sakristia finns i de nordöstra- och sydöstra hörnen. De nationalromantiska stildragen återfinns i sadeltakets branta takfall samt i de tydligt redovisade materialen tegel och granit. Fasaderna har mönstermurningar och en bågfris under takfoten. Den rundbågiga portalen i söder har på nyromanskt vis flera språng, liksom de småspröjsade fönstren med rundbågiga överstycken. Takryttaren är karaktärsskapande för exteriören och vanligt förekommande på kapell från 1900-talets början. Lanterninens rundbågiga öppningar av ek inkläddes med koppar år 2000. Exteriören är välbevarad sedan byggnadstiden och representerar en tidstypisk arkitektonisk blandning av nationalromantik och nystilar.

Kyrkans interiör präglas i huvudsak av byggnadstidens nationalromantik, som främst kommer till uttryck i det mörka taket med öppen takstol, bänkgavlarna, altarringen och den tidstypiska takarmaturen i glas och koppar. Nygotiska inslag finns i form av trepassdekor i takstolens gavelspetsar. Det smalare koret markeras med en rundvälvd triumfbåge och täcks av ett tunnvalv, som i likhet med innerväggarna är vitputsat. I den norra korväggen finns en altartavla från 1911 av Olle Hjortzberg med bebådelsemotiv. Den lilla läktaren är indragen i sydgaveln. Till den ursprungliga inredningen hör bänkinredningen, altarringen, psalmnummertavlan och predikstolen. Dopfunten tillkom 1977, skuren i ek av Eric Nilsson i Harplinge, och orgeln i koret härrör från 1979. Altaret är troligen från 1990-talet.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, smidesgrindar och grusade gångar.
- Den sedan byggnadstiden välbevarade exteriören.
- Den fasta inredningen och inventarier från byggnadstiden.
- Altartavlan (1911) av Olle Hjortzberg.
- Takarmaturen