Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ängelholm kn, STARBY 34:1 STARBY KYRKA

 Anläggning - Värdering

Starby kyrka, STARBY KYRKA
11/14/16
Motivering
Starby ligger i ett jordbrukslandskap. Byns hus är samlade längs landsvägen öster om kyrkan. Kyrkan är mycket vackert belägen ovanför dalsänkan med Rönneå. Ängsmarken norr om kyrkan sluttar ner mot ån.
Kyrkogården är omgärdad av hamlade lindar och mot vägen vitputsad mur med utsirad gjutjärnsgrind. Kyrkans omgärdning är karaktärsskapande och betydelsefull. Ett flertal högresta gravstenar från 1800-tal står på södra sidan. Kyrkogården upplevs som splittrad med stora gräsbesådda delar, delar med bara singel och vissa delar har gravar med omgärdning av buxbom eller stenramar.

Kyrkan har medeltida ursprung från omkring 1200 då en romansk kyrka i tegel byggdes. Det är relativt ovanligt med tegelkyrkor byggda före 1350 och kyrkan är den enda kvarvarande av tegel från denna tid i trakten runt Bjärehalvön och Kullahalvön. Vid arkeologisk undersökning 2015 hittades lager av tidigare golv vilka eventuellt kan tyda på en tidigare datering av kyrkan. 1819 uppfördes tornet och 1855 byggdes ett nytt kor med absid och kyrkan fick sitt nuvarande utseende. Kyrkan är så ombyggd att den har karaktär av nybyggnad. Kyrkan är liten då dess bredd bestämdes av den bit av medeltida murar som finns kvar i långhuset.
Den består av smalare torn, långhus, kor med samma bredd som långhuset och absid. Fönster- och dörröppningar är rundbågiga, taket är täckt av koppar, tornet är försett med huv. Lanternintornet är i klassicistisk stil och en sådan som Överintendentämbetet förordade. Fasaden utan dekorationer är spritputsad och vitmålad, fönsternischerna är slätputsade. Fönstren är spröjsade träfönster. Exteriören är välbevarad från 1800-talet, men ytterdörrar och tornur tillkom under 1900-talet. Ytterdörrarna är från Wåhlins restaurering 1912 med kraftiga utsirade dekorativa bandgångjärn på ekplank. På tornhuvens tak finns en kyrkklocka upphängd, vilket är mycket ovanligt.

Om exteriören är i klassicistisk stil är interiören mer gotiskt präglad med kryssvalv och nygotiskt altarskrank. Invändigt karaktäriseras kyrkan av Theodor Wåhlins restaurering från 1912. Wåhlins bänkar, väggpanel och altarring dominerar i starkt blå färg och de låga rundbågiga kryssvalven med ribbor som är rikt dekorerade med geometriska bårder och bladformer från 1912. Golvet är av diagonalt lagda kalkstensplattor. Kyrkorummet har en vacker, speciell och intim stämning med sin litenhet, låga dekorerade valv, färgstarka bänkar och mässingkronor med bladformer.
Väggmålningar med kvadermålning och dekorerade valv som är så pass nya som Starbys har i många kyrkor blivit övermålade, det är ganska ovanligt med sparade valvmålningar från denna tid. Rummets blickar riktas mot koret med altartavlan av Malmqvist som var en historiemålare som gjort altartavlorna i församlingens tre kyrkor. Absiden avdelas med nygotiskt vitt altarskrank. Den vita färgen är inte ursprunglig och bryter mot övrig inredning.
Predikstolen är visserligen från 1600-talet men är ombyggd, kompletterad med nya skulpturer och ommålad och inte av den höga klass som 1600-tals predikstolar brukar vara.

Den medeltida dopfunten som återbördades 2000 har stått utomhus länge vilket gått hårt åt den, den är enkelt utformad utan några dekorationer. Orgelfasaden och barriären är samkomponerade i nyklassicistisk stil. Mässingljuskronorna från 1800-tal utformade med bladformer är relativt ovanliga.