Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mjölby kn, LILLA SKOGSJÖ 1:1 HÖGBY KYRKA

 Anläggning - Värdering

HÖGBY KYRKA, HÖGBY KYRKOGÅRD
4/13/05
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan och kyrkogården utgör tillsammans med de f d skolbyggnaderna och kyrkstallet en värdefull miljö.

Kyrkogården
Den kulturhistoriska bedömningen kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Högby kyrka representerar de stora kyrkobyggnaderna som uppfördes i mitten av 1800-talet till följd av befolkningsökningen och nya liturgiska krav på gudstjänstlokalerna, men även till följd av sockensammanslagningen mellan Högby och Västra Skrukeby socknar. Kyrkan fick en ovanlig placering med sakristia i väster och torn i öster. Kyrkans exteriör präglas av byggnadstidens ideal med en nyklassicistisk utformning med dekorativa inslag i nygotik och en romantisk syn på medeltidens formspråk. Skiffertaket, västportalens dörrar och gjutjärnsfönstren härrör från byggnadstiden och bidrar starkt till kyrkans karaktär.

Interiören är sedan 1949 kraftigt ombyggd, men de östra delarna har kvar mycket av originalinredningen, såsom bänkar, predikstol, altaruppsats, innerdörrar och läktaren med bevarade bänkar och gradänger. Innerdörrarnas ekimitation tillhör sannolikt originalfärgskiktet. Orgeln är bevarad i stort sett i ursprungligt skick och har ett mycket stort kulturhistoriskt värde. De olika kyrko- och samlingsrummen har förändrats i stor utsträckning, medan biutrymmena har fått förbli orörda med spår av ålder och patina. Takets originalmålning över lillkyrkan och samlingssalen tillhör de få originalfärgsättningarna från denna tid som finns bevarade i länet. Kyrkan har även ett regionalhistoriskt värde då den är uppförd av östgötabyggmästarna Nyström.

Från de båda rivna medeltida kyrkorna finns en hel del inventarier bevarade, som t ex altarskåp, dopfunt, målningar från läktarbarriärerna och gravhällar.

Sammanfattning
" Kyrkans exteriör i en tidstypisk stilblandning utgör en god representant för de stora kyrkobyggnader som uppfördes under 1800-talets andra hälft. De ursprungliga bevarade delarna, som t ex gjutjärnsfönster och dörrar samt interiörens originalinredning och färgsättning har stora arkitekturhistoriska värden

" Från de båda medeltidskyrkorna finns en del inventarier bevarade, som t ex altarskåp, dopfunt och gravhällar. Dessa föremål är i sig kulturhistoriskt värdefulla, men visar också på en lång historisk kontinuitet och samband med de rivna sockenkyrkorna.