Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Tidaholm kn, ACKLINGA 12:1 ACKLINGA KYRKA

 Anläggning - Värdering

ACKLINGA KYRKA
3/30/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Acklinga kyrka ligger på en ås i ett öppet jordbrukslandskap öster om Falbygdens kalkstensplatå. Söder om kyrkogården ligger en gammal skola. Kyrkbyn skiftades på 1800-talet.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Den sedan medeltid brukade kyrkogården omges av en stödmur med putsade grindstolpar och smidesgrindar. Kyrkogården består av en äldre del i söder och en yngre i norr, vilka skiljs åt av en mur. Invid kyrkan står en putsad tidigmedeltida tiondebod av sandsten. Bland gravarna finns ett flertal med stenram och grusyta samt två med järnstaket. Flera äldre lövträd finns grupperade på kyrkogården.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Salkyrkan är uppförd 1777 efter ritningar av Carl Fredric Adlercrantz på Överintendentsämbetet. Kyrkan har ett fullbrett kor med den för seklet typiska tresidiga avslutningen. Sakristia och korport med vapenhus är symmetriskt placerade. Tornet i väster tillkom 1792. Exteriören har kvar en väsentlig del av sin gustavianska karaktär med tornhuv. Portar och spetsbågade fönster är från 1906 års nystilsrenovering, liksom en portalomfattning. Den ljusa interiören har en rikt skuren inredning i nygotik från detta år i form av altare, altarring, predikstol, bänkinredning, läktare, dopfunt och nummertavla. Orgeln är likaså från 1906 och byggd av Levin Johansson, Liared. Dekormålningar i fönstersmygarna och innanfönster med antikglas tillkom under 1930-talets renoveringar. Av det ursprungliga kyrkorummet återstår det tidstypiskt välvda brädtaket med draperimålning och altartavla av Anders Wetterlind. I det södra vapenhuset finns en porträttgravhäll och en romansk lockhäll. Från den medeltida kyrkan hör en dopfuntscuppa i tiondeboden, ett vigvattenskar och träskulptur från en barockpredikstol.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan är uppförd på en kyrkplats med kontinuitet sedan medeltiden.
- Kyrkan utgör tillsammans med f.d. skola en rest av den ursprungliga kyrkbyn.
- Kyrkans exteriör representerar de gustavianska sockenkyrkorna.
- Interiörens huvudsakliga prägel av tiden kring 1900.
- Målad dekor från 1930-talet.
- Inredning, portar och fönster från 1906.
- Ursprunglig altartavla och draperimålning.
- Medeltida dopfuntscuppa och vigvattenskar från den gamla kyrkan.
- Kyrkogård med mur, grindar, grusgång, träd, stenramar, järnstaket och medeltida tiondebod.