Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Örebro kn, ERIKSBERG 1 ADOLFBERGS KYRKA

 Anläggning - Värdering

ADOLFBERGS KYRKA, ADOLFSBERGS KYRKA
7/2/07
Motivering
KYRKOMILJÖN - Adolfsbergs kyrkan ligger i stadsdelen Adolfsberg, några km söder om Örebro centrum. Kyrkan är belägen i Eriksbergsparken vid vägen Glomman och är granne med Ekeskolan.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkan är belägen på en gräsbevuxen kulle med enstaka, stora ädellövträd terrasserad med en låg naturstensmur. På platsen har det tidigare legat en gård, Eriksbergsgården, som revs 1968 för att ge plats för Adolfsbergskyrkan.
Från parkeringen, som är placerad öster om kyrkan, leder en asfalterad bred svängd gång upp till kyrkan och den stora asfalterade planen framför. I mitten av den runda planen finns en gräsrundel med planterade buskar samt flaggstång. Det finns även en asfalterad gång med trappa från väster, även den leder upp till planen framför kyrkans huvudentré.
Nordost om kyrkan finns en fristående sluten klockstapel klädd med panel målad i falu rödfärg.
KYRKAN- Kyrkan byggdes 1970 efter ritningar av arkitekt Lars Englund. Kyrkan uppfördes av rött tegel med sluten kubisk form, uppbruten av asymmetriskt placerade fönster och flacka takfall. Byggnaden utformades i norr med en souterrängvåning. Invändigt fick byggnaden samma tegelytor i både väggar och golv. Kyrkan fick ett brett, näst intill kvadratiskt kyrkorum täckt av ett flackt, brutet innertak. Vid den västra och delvis vid den södra gaveln, fick kyrkan en utbyggnad innehållande sakristia och vapenhus. Via en trappa i vapenhuset nådde man souterrängentrén i västra gaveln. Kyrkans huvudentré placerades i sydväst via ett vapenhus. Kyrkan är i överensstämmelse med äldre tradition orienterad mot öster.
På grund av sina kvaliteter beslöt Riksantikvarieämbetet 2002 att den ska lyda under Kulturminneslagen.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan har en tidstypisk utformning med kubisk form, slutna, släta tegelfasader och asymmetriskt placerade fönster samt en vinkelställd lägre byggnad innehållande entréparti och sakristia. mot den ursprungliga byggnadskroppen bryter 1997 års tillbyggnad med traditionell utformning med sadeltak och symmetriskt placerade fönster.
Kyrkorummet domineras av det bara rödbruna teglet som går igen i väggar och golv samt i den fasta inredningen i form av altare och dopfunt. mot detta kontrasterar den övriga trärena inredningen. Kyrkorummets form och inredning vittnar om den moderna liturgins behov med bl a fristående altare och ambo. Det vidbyggda församlingshemmet i souterrängplan visar på 1970-talets syn på svenska kyrkans församlingsverksamhet.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- kyrkan har såväl i sin helhet som i detaljerna synnerligen ömtåliga kulturhistoriska karaktärsdrag
- kyrkan med sin bevarade ursprungliga inredning är en god representant för 1970-talets modernistsikt utformade stadsdelskyrkor