Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Söderköping kn, BÖRRUM 7:1 BÖRRUMS KYRKA

 Anläggning - Värdering

BÖRRUMS KYRKOGÅRD, BÖRRUMS KYRKA
9/6/05
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan, kyrkogården, klockstapeln, gravkoret och fd kyrkstallet, utgör tillsammans med den fd skolan och lärarbostaden samt fattighuset, ett värdefullt exempel på en samlad kyrkomiljö som vittnar om kyrkplatsens tidigare betydelse som sockencentrum.

Kyrkogård
Den kulturhistoriska bedömningen kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Börrums kyrka, uppförd på initiativ av bl a ägarna till Börrums säteri, är ett exempel på en av länets mindre sockenkyrkor byggd med ringa medel och med hjälp av lokala krafter. Kyrkan uppfördes av trä vilket var vanligt i de nybildade socknarna vid denna tid. Den har en rektangulär planform och rakslutet kor, vitputsade fasader och tegeltäckt sadeltak. Kyrkorummet karaktäriseras av den blå färgsättningen, det rika äldre dekormåleriet, de symmetriskt placerade rundbågiga fönstren, det tunnvälvda trätaket och de slutna bänkkvarteren. Byggnaden har bevarat proportioner och planform samt delar av sin 1700-talsinredning. I övrigt bär kyrkan stark prägel av renoveringar utförda under 1800-talets första hälft och på 1920-talet, såsom exteriörens klassicerande formspråk samt interiörens färgsättning och framtagna dekormåleri.


Sammanfattning
" Interiören uppvisar välbevarade exempel på äldre dekorationsmåleri såsom bänkarnas rika marmoreringsmåleri i blå toner, takets schablonmålade bård samt sakristians målade dörr till predikstolen.

" Bänkarnas gårdsnamn är idag ett ovanligt inslag och finns bevarat endast i ett fåtal kyrkor i länet.

" Kyrkan är ett gott exempel på det restaureringstänkande som präglade 1920-talet, med bevarande av ursprungligt material och framtagande av originalfärgskikt.