Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lilla Edet kn, TUNGE 5:1 TUNGE KYRKA

 Anläggning - Värdering

TUNGE KYRKA
2/16/06
Motivering
TUNGE KYRKA är belägen i Tunge, en by i Göta Älvdalen ett stycke öster om riksväg 45. Kyrkogården har medeltida anor och inhägnas av en trädkantad stenmur med smidesgrindar från olika tider. Öster om kyrkan finns en träbyggnad med vaktmästarkontor och förråd (1924) efter ritningar av arkitekten Knut Nordenskjöld. Kyrkans klockstapel står nordväst om kyrkan.

Kyrkan har medeltida anor men blev svårt härjad under gränsstriderna på 1600-talet. Av kyrkans medeltida ursprung minner de tjocka murarna, kyrkorummets volym och den medeltida dopfunten. Den vitkalkade stenkyrkan förlängdes åt öster vid en ombyggnad 1703 och fick då det för Västsverige så karakteristiska tresidiga koret. Kyrkan representerar de små romanska sockenkyrkorna som under 1700-talet om- och tillbyggdes för att rymma en växande församling. Kyrkan användes som skola under 1800-talets andra hälft och stod därefter öde fram till en omfattande renovering 1922-24 under ledning av Stockholmsarkitekten Knut Nordenskjöld.

Kyrkan har en mycket välbevarad och framstående interiör i tjugotalsklassicistisk stil efter arkitektens ritningar som helt präglar kyrkorummet. Altartavlan är ett verk från 1924 av Lödösekonstnären Teodor Wallström.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens stenmurar, trädkrans, smidesgrindar, grusade gångar och klockstapel.
- Det medeltida murverket utgör i sig ett omistligt historiskt dokument.
- Den välbevarade exteriören, som med undantag för sakristian (1924) i stort sett är oförändrad sedan 1700-talet.
- Den konsekvent genomförda och välbevarade interiören i tjugotalsklassicism av arkitekten Knut Nordenskjöld samt altartavlan av Teodor Wallström.
- Den medeltida dopfunten.