Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Östersund kn, LOCKNE PRÄSTBORD 1:2 LOCKNE KYRKA

 Anläggning - Värdering

LOCKNE KYRKA
12/31/06
Motivering
Lockne kyrka, uppförd på 1790-talet, utgör tillsammans med den äldre delen av kyrkogården runt kyrkan, sockenstugan och kyrkstallarna på andra sidan vägen en samlad ålderdomlig kyrkomiljö. Kyrkplatsen har kontinuitet sedan medeltiden och bildar ett viktigt blickfång i kulturlandskapet, framförallt från Locknesjön.

Kyrkobyggnadens exteriör är välbevarad sedan byggnadstiden och präglas tydligt av nyklassicistiska stilideal. Det höga, monumentala tornet och de slätputsade omfattningarna runt fasadens byggnadsdelar ger exteriören ett varierande uttryck.

Kyrkorummets interiör är i stort sett präglad av det sena 1700-talets ideal genom att den ursprungliga fasta inredningen i hög grad bevarats, dock inte utan åtskilliga förändringar. Kyrkorummet domineras i likhet med samtida kyrkoinredningar av den monumentala altaruppsatsen kolonnuppställning med skenperspektiv och draperimålning som sträcker sig upp i taket och den rikt utsmyckade, förgyllda predikstolen, som båda är från 1700-talets slut. Altaruppsatsen bär också prägel av omgestaltningen vid den första större renoveringen 1881 då den försågs med altartavla, smäckrare kolonner och nya altarring. 1881 byttes även golvet och taket försågs med gördelbågar. Renoveringarna på 1930- och 60-talen har delvis syftat till att återskapa kyrkorummets äldre karaktär men också inneburit tydliga förändringar av den ursprungliga inredningen. Tydligast är tillkomsten av det äldre altaret som på 1930-talet placerades i norra sidogången som dopaltare samt läktarunderbyggnaden. Trots förändringar upplevs kyrkan som en väl sammanhållen helhet.

Att särskilt tänka på vid sidan av grundkraven i förvaltning och skötsel av kyrkan:

Den sammanhållna kyrkomiljön.

Kyrkans föga förändrade exteriör som är en god representant för den nyklassicistiska sockenkyrkotypen

Bevarade äldre murverk i väggarna.

Den fasta inredningen från byggnadstiden i form av altaruppsats, predikstol, läktare, bänkinredning, nummertavlor

Dopängeln

Altarringen och de vackert utformade balusterdockorna

Det obehandlade trägolvet på kyrkorummet och koret

Inventarierna från den tidigare kyrkan i form av skeppsljusstakar samt dörring

Den äldre altaruppsatsen

Ljusstakarna till bänkarna som finns på vinden.

Trappan i vapenhuset