Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ekerö kn, HILLESHÖGBY 13:1 HILLESHÖGS KYRKA

 Anläggning - Värdering

HILLESHÖGS KYRKA
12/7/04
Motivering
Hilleshögs kyrka ligger i en lantlig och relativt tät bymiljö med bebyggelse från främst 1800-talet och 1900-talets början. Storhögar vittnar om bebyggelsens kontinuitet sedan järnåldern. Byn, men även kyrkomiljön, präglas av småskalighet och intimitet.

I Hilleshögs kyrka kan man ännu tydligt avläsa den romanska kärnkyrkans formspråk med västtorn, långhus, kor och absid. Sakristian och vapenhuset tillkom något senare. Hilleshögs kyrka är en av stockholmstraktens två romanska landsortskyrkor som bäst bevarat sin romanska karaktär, vid sidan om Markims kyrka i Vallentuna kommun.
Invändigt karaktäriseras kyrkan av det intima och småskaliga kyrkorummet liksom dess romanska plan med olika enheter. Till kyrkorummets medeltida prägel bidrar kalkmålningarna. Särskilt sällsynta är fragmenten av Upplands få bevarade kalkmålningar från romansk tid. Kyrkan är rik på medeltida inventarier, som även de förstärker kyrkans medeltida prägel.

Kyrkans fasta inredning härstammar från senare tid. Hit hör den dominerande predikstolen från 1700-talet liksom bänkinredningen, ursprungligen tillverkad vid 1600-talets slut. Även den nuvarande läktaren tillkom under 1700-talet, men byggdes om senast under 1920-talet. Den fasta inredningen knyts samman genom ett klassicistiskt formspråk och en sammanhållen färgsättning.

Orgeln, från 1700-talet som står i ett skåp dekorerat med ornament i papier marché är av synnerligt intresse genom sitt ovanliga material och sin storlek. Orgeln torde vara Sveriges minsta kyrkorgel.

Kyrkan bevarar flera äldre textilier. Bland de mest sällsynta hör ett altarbrun och ett antependium från 1400-talets slut, respektive 1500-talet.


Att särskilt tänka på i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

· kyrkomiljöns småskaliga karaktär bildar tillsammans med den täta bymiljön ett välbevarat sockencentrum

· den romanska kyrkans medeltida murverk med torn i väster, långhus, kor och absid i öster, har ett stort byggnadshistoriskt värde. Kyrkan är en av länets två kyrkor som bäst bevarar den romanska karaktären

· medeltida kalkmålningar

· det stora antalet medeltida inventarier

· kyrkans inredning från 1600- och 1700-talen ger en enhetlig prägel åt kyrkorummet

· orgeln är till form och utförande, synnerligen ovanlig.