Stäng fönster Mellerud kn, VALLEN 3

Historik
När Bergslagsbanan, Bergslagernas Järnväg ( BJ ), mellan Göteborg och Falun drogs förbi Mellerud under
1870-talet växte ett mindre samhälle runt stationen snabbt upp. Något senare byggdes Dalslands Järnväg
( DJ ) mellan Sunnanå Hamn och Fredrikshald i Norge, vars lokstallar och verkstäder placerades i Mellerud.Detta bidrog till att locka ännu fler järnvägsarbetare. Att sedan en tredje järnväg mellan Arvika–Årjäng ochcMellerud invigdes 1928 vilken kom att kallas för Dal-Västra Värmlands Järnväg ( DVVJ ) befäste Mellerud tillcen knutpunkt för järnvägstrafiken i Dalsland.I själva verket var stationssamhället till stor del åtskilt från det äldre handelssamhället längre österut med tingshuset och köpmantorget i centrum. De många anställda vid järnvägen och stationen fick förmånliga lån av Österrådagårdens ägare Per David Lundgren och kunde därmed uppföra egnahem. Dessa byggdes initialt vid båda sidor av järnvägen men kom snart att växa västerut från lokstallarna, vattenreservoaren och järnvägsstationen. P. D. Lundgren engagerade sig även på flera andra sätt i stationssamhällets utveckling, bland annat genom att anlägga gas- och elektrisk belysning, mejerier och flera småindustrier. Han bekostade även ett vattenverk med vattenledningar till allmänhetens nyttjande, vilket senare blev föregångare till Melleruds
köpings vattenverk. 1923 upprättades en ny stadsplan av den kände stadsplaneraren Albert Lilienberg vars främsta syfte var att knyta samman stationssamhället med handelssamhället. Detta skedde genom anläggandet av den diagonalt gående esplanadgatan Norra Kungsgatan. Kopplingen till både stationen eller Köpmantorget upplevs idag dock mycket otydlig. Sammanväxningen skedde framför allt
under 1930- till 1950-talet, huvudsakligen runt Norra Kungsgatan. Sedan dess har den nya bebyggelsen mestadels utgjorts av förtätningar, både i form av villor, friliggande flerbostadshus och större bostadsområden. Många av Melleruds näringsverksamheter har varit lokaliserade till stationssamhället, exempelvis bryggeriet och mejeriet.